Stemmen op 16 maart of vervroegd

BALLUM – De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 16 maart, maar er kan vervroegd worden gestemd op 14 en 15 maart 2022. Alle inwoners van Nederland vanaf 18 jaar mogen stemmen. Door te stemmen bepaalt u mee welke personen er in de gemeenteraad van Ameland komen. Om te mogen stemmen met men stempas en identiteitsbewijs meenemen naar de stembus. Elke stem telt, zeker bij zo'n kleine gemeente als Ameland. Het gaat hier niet om duizenden stemmen maar om honderden en één enkele stem kan uitmaken of een partij de grootste wordt of niet. Dat is in het verleden aan de hand geweest, zoals in 2014, toen ABA en A'82 evenveel stemmen kregen.

Invloed

Bij de gemeenteraadsverkiezingen kiest u de leden van de gemeenteraad in de gemeente. Hierdoor kunt u invloed uitoefenen op de keuzes die er binnen de gemeente worden gemaakt. De kandidaten met de meeste stemmen komen als raadslid in de gemeenteraad. U mag zelf weten op welke kandidaat u gaat stemmen. U ontvangt thuis een overzicht met alle kandidaten waarop u kunt stemmen.

Stembureaus

Op woensdag 16 maart kunt u tussen 7.30 en 21.00 uur bij één van de volgende stembureaus op Ameland uw stem uitbrengen. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden.

  • Gemeentehuis, Jelmeraweg 1, Ballum
  • Dorpshuis 't Wantij, Binnenweg 15, Buren
  • Zorgcentrum De Stelp, Hidde Dirks Katstraat 4, Hollum
  • Jaap Klaassen Hal, Schoolstraat 6, Nes

Vervroegd stemmen

Vervroegd stemmen kan op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart tussen 7.30 en 21.00 uur in het gemeentehuis in Ballum. De stembureaus in Buren, Hollum en Nes zijn alleen op woensdag 16 maart geopend.

Stempas

Om te kunnen stemmen, moet u uw stempas meenemen en een geldig identiteitsbewijs laten zien. Uw stempas ontvangt u uiterlijk woensdag 2 maart thuis. Heeft u geen stempas ontvangen of bent u uw stempas kwijt? Vraag dan uiterlijk vrijdag 11 maart 17.00 uur een nieuwe stempas aan bij Burgerzaken in het gemeentehuis. U kunt hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer (0519) 555 555. Online een nieuwe stempas aanvragen kan ook. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsbewijs maximaal vijf jaar verlopen mag zijn.

Volmacht

Bent u op de dag van de stemming niet in de gelegenheid om zelf uw stem uit te brengen? Vraag dan iemand anders uw stem uit te brengen via een volmacht. Op de achterzijde van uw stempas vindt u meer informatie. Het geven van de machtiging kan tot en met de dag van de stemming zelf. U kunt ook schriftelijk of elektronisch een volmacht aanvragen bij Burgerzaken in het gemeentehuis. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 11 maart 2022 17.00 uur. U kunt hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer (0519) 555 555. U kunt dit ook online regelen. Kijk daarvoor op de website van de gemeente.

Bron Gemeente Ameland en eigen redactie

→ Bekijk hier de uitslag van 2018

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *