Sporten om Hannes de Boer Bokaal

NES – De BWS hield vanmiddag een sportdag op het strand van Nes. De organisatie was in handen van het Alfa-college uit Groningen, ondersteund door SportPromotie Ameland.

De kinderen moesten in groepjes een aantal onderdelen afwerken o.a. verspringen, hink-stap-sprong, speerwerpen, kogelstoten, touwtrekken, estafette en hardlopen.

Op het eind was er nog een beker te winnen; de Hannes de Boer bokaal voor het verspringen. Hannes de Boer is een atleet van Amelander afkomst, die in de vorige eeuw goud won met verspringen op de Olympische Spelen en in het begin van de twintigste eeuw op Ameland op school zat.

Bij de jongens won Jan-Paul Metz en bij de meisjes Femke Kienstra

Wikipedia schrijft over Hannes de Boer:

“Volledige naam              Hannes de Boer

Geboortedatum               2 december 1899

Geboorteplaats               Hollum

Overlijdensdatum            2 april 1982

Overlijdensplaats            Rijswijk

Nationaliteit                    Vlag van Nederland Nederland

Sportieve informatie

Discipline             verspringen

Eerste titel           Ned. kampioen verspringen 1925

OS                      1924, 1928

Extra                   Ned. recordhouder verspringen 1925-1951, 4 x 100 m 1926-1934

Hannes de Boer (Hollum, 2 december 1899 – Rijswijk, 2 april 1982) was een Nederlandse atleet, die was gespecialiseerd in het verspringen. Hij werd in deze discipline zesmaal Nederlands kampioen, nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en verbeterde zesmaal het Nederland record. Zijn laatste prestatie van 7,37 m uit 1928 hield 23 jaar stand, totdat het in 1951 werd verbeterd door Henk Visser naar 7,48. Hij was de eerste Nederlander die verder dan 7 meter sprong.

Loopbaan

Op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs vertegenwoordigde De Boer Nederland bij het verspringen. Hier maakte hij drie foutsprongen en plaatste zich niet in de finale. Vier jaar later op de Olympische Spelen van Amsterdam verging het hem een stuk beter. In de finale behaalde hij een zesde plaats met een beste poging van 6,32.

Dat Hannes de Boer ook goed kon sprinten, bewees hij als lid van een 4 x 100 m estafetteploeg. Samen met Frits Lamp, Harry Broos en Rinus van den Berge snelde hij in 1926 naar een tijd van 41,7 s, een verbetering van het toenmalige record met 0,3 seconde. Dit record bleef overeind tot 1934, toen een ander nationaal team, met daarin onder andere Chris Berger en Tinus Osendarp, tijdens de Europese kampioenschappen in Turijn een tijd liep van 41,6.

De Boer, die lid was van Te Werve en Vlug en Lenig in Den Haag, was in het dagelijkse leven aanvankelijk kantoorbediende, maar werd later filmer bij Poligoon-Profilti. Hij overleed op 82-jarige leeftijd in Rijswijk.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *