Spiker van Elkander dicht: en De Stelp?

HOLLUM – Nog maar net twintig dagen geleden werd de Elkander-vlag gehezen, bij De Stelp in Hollum en ook bij de Spiker in Ternaard. KwadrantGroep doopte Pasana Ouderenzorg om tot Elkander en vierde dat met bewoners en medewerkers. 'Vertrouwde zorg in een vertrouwde omgeving’, ondertitel van Elkander, klinkt immers als muziek in de oren.

Koude douche

Koud moet de douche voor Ternaard zijn nu gisteren duidelijk werd dat de Spiker toch gaat sluiten. Het zwaard van Damocles had al verschillende keren boven het platte dak gehangen, net als dat het boven zorgcentrum De Stelp hangt. De zorgcentra voldoen niet aan de eisen van deze tijd en met de brandveiligheid zit het ook niet helemaal lekker. Voor zowel Spiker als De Stelp is er sprake van een gedoogsituatie. Voor Spiker pakt dat nu verkeerd uit: Kwadrant gaat de zorg in dat dorp anders organiseren. Voor De Stelp komt er in januari 2017 duidelijkheid. Op dit moment wordt er gewerkt aan een plan.

Spiker

Spiker in Ternaard is een verouderd gebouw en Kwadrant heeft nieuwbouw of renovatie overwogen. De zorgaanbieder is tot de conclusie gekomen dat het gebouw in de huidige vorm geen toekomst heeft. In Spiker wonen 38 mensen, die komend jaar worden verhuisd. Ze kunnen naar De Skûle in Metslawier of in Dongeraheem in Dokkum. De inwoners van het dorp zijn zeer teleurgesteld.

De Stelp

Wat De Stelp staat te wachten is nog steeds onduidelijk. De zorgpartijen (Thuiszorg Het Friese Land en KwadrantGroep onder regie van de gemeente) werken tot het eind van dit jaar aan plannen. Wordt het een verpleeghuis in een buurtje, een multifunctioneel centraal gebouw, vrijwilligers in plaats van verplegend en verzorgend personeel, mantelzorg en thuishulp in plaats van interne verpleging? In januari 2017 wordt dat duidelijk met een concreet plan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *