Snoepgoed uit bal te eten

HOLLUM – Het snoepgoed dat gejut werd uit de containers van het strand van Buren is niet over datum. Het is met een gerust hart te eten.

Op de bal staat een tekst: m3rotobneho ynakobahho met een datum van 17-8-2009. Omstanders op het strand vermoedden dat het om de uiterste houdbaarheidsdatum van het snoepgoed in de bal ging. Dat zou opmerkelijk zijn geweest, want het spul werd verscheept naar Duitsland en moest nog verkocht worden. De ballen lijken bestemd te zijn voor de kerstmarkt. Aan de bal zit een gouden lintje waarmee hij in de kerstboom gehangen kan worden.

Bart Leenhouts, cursus coördinator van www.russischinrusland.nl helpt met de vertaling. Het eerste woord betekent ‘geproduceerd’ en het tweede woord staat voor ‘ingepakt’ aldus de expert Russisch.

De Amelander kinderen die juttersballen met snoepgoed (en een koelkastmagneet) hebben gejut, gevonden of gekregen kunnen met een gerust hart op de snoepjes sabbelen.

Leenhuis weet ook te vertellen dat de figuren op de ballen Smeshariki zijn, heel populaire tekenfilmfiguren in Rusland.

>>> zie hier de website smeshariki.ru

>>> lees hier: Jutten bij paal 21

>>> zie hier meer Ameland Strandvondsten

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *