Sneldienst Fostaborg te bezoeken

MAKKUM – Wagenborg Passagiersdiensten verwelkomt komende maand de nieuwe Amelander Sneldienst. Vrijdagavond 2 maart werd m.s. Fostaborg feestelijk onthaald in Makkum. “Reizigers kunnen voortaan binnen één uur van Leeuwarden naar Ameland”, vertelt een trotse Ger van Langen, directeur van Wagenborg Passagiersdiensten. Joan Leemhuis-Stout, voormalig waarnemend commissaris van de Koning in Fryslân, verrichtte de officiële doop.

Onthaal tijdens Open Deuren Dag

De tewaterlating van de Fostaborg vindt vanwege de winterse weersomstandigheden later in maart plaats. “Aan het eind van deze maand zal de sneldienst een feit zijn. Samen met Arriva gaat Wagenborg Passagiersdiensten een uurservice sneldienst van en naar Leeuwarden en Ameland inzetten. Die dienstregeling betreft maar liefst twaalf afvaarten per dag. Een uitbreiding van de dienstverlening die zowel de Amelander gemeenschap als toeristen en forensen in staat stelt om snel de Culturele Hoofdstad te bereiken, of het goudgele strand van Ameland.”

De Fostaborg maakt op 24 maart voor het eerst haar opwachting op het eiland tijdens de Open Deuren Dag van Wagenborg Passagiersdiensten. Tijdens deze dag kunnen bezoekers als primeur kennismaken met de Sneldienst die vanaf 28 maart in de vaart komt. Ook is de veerboot tijdens deze dag van binnen en van buiten te bekijken en kunnen bezoekers anders verboden terrein als de stuurhut en de machinekamer bezichtigen. De Fostaborg arriveert zaterdagmorgen 24 maart voor het eerst op Ameland. Bezoekers van de Open Deuren Dag kunnen als eerste het nieuwe schip ontdekken en met een prijsvraag een 20-vaartenkaart winnen op deze snelle boot. De Open Deuren Dag duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Nieuwe dimensie

Vanaf 28 maart 2018 breidt Wagenborg Passagiersdiensten haar dienstregeling uit met de nieuwe sneldienst. Met dit geheel op Friese bodem gebouwde schip, kan de rederij vanaf dit voorjaar 48 passagiers per overtocht van en naar Ameland vervoeren. Reizen over het Wad krijgt hiermee een nieuwe dimensie, want met een snelheid van maar liefst veertig kilometer per uur kunnen passagiers veilig en snel de overtocht maken.

De realisatie van de nieuwe sneldienst komt voort uit het Open Plan Proces, bestaande uit Rijkswaterstaat, gemeente Ameland en Wagenborg Passagiersdiensten. De sneldienst was een van de vijf maatregelen die geadviseerd werd om de gevolgen van de optredende vertragingen tussen Ameland en Holwerd te verminderen. “m.s. Fostaborg verzorgt straks een verbinding die minder last heeft van de huidige staat van de vaargeul”, legt Van Langen uit. De afgelopen twee maanden moest de rederij vanwege de verslechterende vaargeul nog diverse afvaarten van de normale veerdienst schrappen.

De doop

Tijdens de doop van de Fostaborg door doopmoeder Leemhuis-Stout, stond de huidige commissaris van de Koning van Fryslân Arno Brok haar bij. Het is een traditie dat uitsluitend een vrouw de doop verricht, want anders volgt er volgens de overlevering rampspoed. De Fostaborg is vernoemd naar de vruchtbaarheidsgodin Fosta. De toevoeging ‘borg’ verwijst naar de Koninklijke Wagenborg Groep.

Bron: WPD

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *