Sneeuwballen gooien midden in de zomer

WAGENINGEN – Niet alleen in Nederland is het de komende dagen wisselvallig en koel. Ook op de Britse eilanden vond begin augustus een omslag plaats van fraai en warm zomerweer naar het huidige kille en bijna herfstachtig weer. Volgens MeteoGroup kunnen de hoogste bergtoppen in Schotland deze week zelfs alweer de eerste sneeuw verwachten. Het zijn de eerste tekenen van het winterhalfjaar dat weer dichterbij komt.

Koude lucht vanuit de poolstreek stroomt de komende dagen de Schotse Hooglanden in, waarna de temperatuur op 850 hPa, ofwel zo’n anderhalve kilometer hoogte, daalt tot rond het vriespunt. Tegelijkertijd worden in de Schotse Hooglanden diverse buien verwacht en op die hoogte is het dan koud genoeg om het te laten sneeuwen. De hoogste toppen van de Schotse bergen, waaronder de Ben Nevis met een hoogte van 1344 meter boven zeeniveau, zullen deze week dan ook voor het eerst weer een beetje wit kleuren.

Zomersneeuw

Hoe gek het ook klinkt, toch is het niet raar dat er in Schotland in de zomer regionaal al sneeuw ligt. Er zijn volgens MeteoGroup namelijk plekken en bergtoppen waar de sneeuwlaag tot diep in de zomer of zelfs september blijft liggen. Een enkele plek blijft zelfs het hele jaar door wit, wat niet abnormaal is voor de hoogste berggebieden in Schotland.

Bron: MeteoGroup

lees hier over weerman Piet Paulusma

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *