Skiemer Wad en De Hort Op

BALLUMERBOCHT – Nog een paar weken en dan is de grootste voorstelling van het jaar dat Ameland Eiland van Hidde Dirks Kat op Ameland. Het hele jaar zijn er activiteiten, die begonnen op 26 januari, de openingsdag van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa en het Hidde Kat-jaar. In museum, kerk en kroeg waren verhalenvertellers uit het LF2018- en tevens HDK2018-programma '2018 Verhalen'. In mei was 'Expeditie Ameland' te beleven en in juli en augustus stond de kalender bol vanwege Zomer vol Verhalen, Zomer vol Films, Zomer vol Tentoonstelingen en Zomer vol Culinaire Expedities. Dat programma gaat zijn laatste week in met op 22 augustus weer een verhalenvertelster en drie films over walvissen (Moby Dick!) en ontberingen op de Pool. De zomer wordt afgesloten op 1 september met een dagprogramma van De Hort Op en de Skiemer Wad avondvoorstelling op 1 en 2 september.

De Hort Op

Wie de hort op gaat, trekt er voor zijn plezier op uit, gaat er vandoor. Dat is precies wat het evenement De Hort Op bedoelt. Ga er eens lekker op uit, met z’n allen en leer Ameland eens van een heel andere kant kennen. Honderden eilanders en enkelen van over ’t wad werken er aan mee.

Routeboekje en pendelbus

De Hort Op biedt een dag lang muziek en theater op verrassende locaties op het eiland. Bij de BP-plas, op een strandovergang, in de tuin van Gunda Brunotte en Richard Kiewiet, op de ijsbaan en op de rug van de walvis. Het programma start om 10.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Wat er op het programma staat en waar wat is te zien en te horen, staat allemaal in het routeboekje dat tegen die tijd bij VVV Ameland te koop is voor € 5,–. De opbrengst komt ten goede aan de deelnemende zang-, muziek- en toneelverenigingen van Ameland. Met het routeboekje in de hand heb je ook nog eens gratis toegang tot de pendelbus.

Laat je verrassen

We lichten enkele tipjes van de sluier op, maar verklappen niet alles, want een van de leukste elementen aan De Hort Op is de verrassing. Verrassing wat betreft locatie, tijd, uitvoerende artiesten en voorstelling.

  • BP-plas: Saxofoon van de stilte van het saxofoon ensemble van Forza Musica
  • Burumer ijsbaan: Muzikanten van brassband Canite Tuba, Clemenskoor en Inuit vertellen met vette knipogen het verhaal van Hidde Kat.
  • strandovergang bij het strandpaviljoen van Ballum: Afscheid en sterke verhalen met Gospelkoor Inspirit en zangkoor Crescendo.
  • Tuin van Gunda en Richard in Buren: Talenten van Ameland.
  • Schuur (kijk in het routeboekje voor de locatie) Theater en muziek van de Islanders.
  • Maritiem Centrum in Hollum: een voorproefje van Paardenkracht Mannenmoed door Het Interkerkelijk Zangkoor geeft bij het. De reddingboot gaat die dag ook uit.
  • Clemenskerk in Nes: Muziektheatergroep Sameland.
  • Hervormde kerk in Hollum: Vocaal ensemble Vocalis.
  • Op de walvis voor het Natuurcentrum: Muziektheater over een tuin op de rug van de walvis, voor jong en oud.

Skiemer Wad

Skiemer Wad is een muzikaal spektakel dat in de Ballumerbocht wordt gespeeld en waar zo’n driehonderd muzikanten, zangers en toneelspelers aan bijdragen. Er is een grote tribune gebouwd waar het publiek tijdens de schemering in de ambiance van het wad en de waddendijk kan gaan genieten.

De voorstelling duurt anderhalf uur, de pauze niet meegerekend. Een kaartje kost € 15,– en tickets zijn te bestellen bij VVV Ameland, Primera in Buren en via LF2018 op de website www.friesland.nl

Bestel snel want Skiemer Wad is een uniek en eenmalig project dat je zogezegd "niet mag missen".

Skiemer Wad wat is dat?

Skiemer Wad is het wad in de schemering. Skiemere is een Amelands begrip voor ’s avonds op visite gaan. De voorstelling Skiemer Wad begint tijdens de schemering, precies om 20:18 uur.

Trek een lekkere jas aan en neem een dekentje voor over de knieën mee, want later op de avond kan het wat killer worden. Mocht het gaat spatten, dan voorziet de organisatie het publiek van poncho’s.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *