Sjoerd de duurzaamste

NES – In het weekend van Madnes, 7 tot en met 9 juli, kreeg Floris Oud van Strandpaviljoen te horen dat zijn strandpaviljoen tot duurzaamste van het land was uitgeroepen. Sjoerd mag zich net als in 2016 de Duurzaamste noemen. Oud had in dat festivalweekend geen gelegenheid om naar het vasteland te reizen en de prijs in ontvangst te nemen. Vrijdag 21 juli kwam Henk Klein Teeselink namens Strand Nederland het schildje en de vlag overhandigen. Oud is er zeer mee ingenomen.

Duurzaam ondernemen

Floris Oud heeft al meer dan tien jaar hoofd en hart gericht op duurzaamheid. In 2006 kreeg de voorganger van Sjoerd, Strandpaviljoen De Buren van Nes, als eerste strandtent in Nederland het keurmerk van de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid & Kwaliteit. Dat keurmerk heet tegenwoordig Green Key en dat bordje is op de deurpost geschroefd. Sjoerd heeft de groene sleutel en is de duurzaamste van allemaal. Bijna alle verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar, het urinoir heeft een nieuwe techniek waardoor er geen water nodig is voor het wegspoelen van de plas, de kranen voor het handenwassen gaan snel aan en uit en verspillen geen druppel water, er staan handdroogblazers die in no time je handen drogen en geen handdoekjes verspillen, de warmte van de afzuigkap wordt gebruikt om bij koude dagen het paviljoen te verwarmen, de keukenmachines zijn van het zuinigste soort, de verlichting is led en er liggen zonnepanelen en een zonneboiler op het dak.

Lol in besparen

Sjoerd werd in zowel 2016 als 2017 uitgeroepen tot Duurzaamste Strandpaviljoen van Nederland. Waar Floris Oud met De Buren van Nes begon met duurzaam ondernemen, heeft hij dat in Sjoerd doorgevoerd waar hij kon. Het strandpaviljoen is nieuw gebouwd – het opende in het voorjaar van 2016 – en bij de bouw is er op alle fronten gekeken met een duurzaam oog. Oud denkt duurzaam, omdat hij er geld mee bespaart, uit maatschappelijk belang en omdat hij er lol in heeft. Op personeelskosten en inkoop is nauwelijks iets te besparen, maar op energieverbruik en waterschapslasten wel. Daar dook hij in.

Green Key en Strand Nederland

Door zich aan te sluiten bij Green Key en Strand Nederland kan hij gebruikmaken van de expertise van die organisaties èn doet hij mee met de keuringen en verkiezingen. En dat pakt voor Sjoerd niet verkeerd uit. Bij elke gewonnen verkiezing is er weer een leuk persmoment, wordt weer de naam van het strandpaviljoen in de media genoemd en staat hij in het zonnetje en op websites te boek als duurzaamste. Als dan de uitreiking van de prijs samenvalt met een evenement bij Sjoerd voor de deur, dan regelt Oud met de organisatie zijn eigen fotomoment.

Een nieuwe vlag en weer schildje

Floris Oud is trots op zijn tent en gaat daarom graag even op de foto met Henk Klein Teeselink van Stichting Nederland Schoon, die voor Strand Nederland het bordje en de vlag meenam naar Ameland. Het zijn twee verschillende organisaties, die graag samenwerken en dit soort klussen van elkaar overnemen. Op de foto achter de vlag staan medewerkers van Sjoerd: Amber van Geest, Farhad Ganjue, Agnes Oud en Gwendolin Tiedeman.

Over Sjoerd

uit Ameland in Zicht magazine nummer 13, zomer 2016

‘Only dead fish go with the flow’

Floris zocht naar een nieuwe benaming voor de nieuwe tent op de beproefde plek en vond hem in de naam die bekend is op het eiland, maar waar nog niet een bedrijf zijn handel onder voerde. Sjoerd is de figuur ontsproten uit het brein van de horecaman. Sjoerd is ook de zoon van Rixt van ’t Oerd, de sage van de vrouw die schepen liet stranden tot de dag dat ze haar eigen zoon dood op het strand aantrof. Het is niet dat slachtoffer waar Floris aan dacht, maar aan de klinkende naam van een mannenfiguur waar hij, de ontwerper van het beeldmerk Mark Kiewiet, het personeel en de bezoekers verder invulling aan kunnen geven. Sjoerd als garnalenliefhebber, mosselman en strandwandelaar. Sjoerd in zwembroek en bovenal Sjoerd als watersporter, de kiter, surfer en de strand- en levensgenieter. Rond de hobby’s van deze imaginaire man – eten, drinken, strand- en waterplezier – bouwt Floris Oud het imago van het strandpaviljoen op. Hij gaf hem met een vette knipoog alvast een eigen motto mee: ‘Only dead fish go with the flow’.

Feiten en cijfers

De bouwer

De bouwer is K&A Houtbouw uit Groot-Ammers, een expert op het gebied van strandpaviljoenen. Hij bouwde samen met Amelander bedrijven tussen 5 januari en 11 april 2016 het strandpaviljoen af.

De gasten

Sjoerd kan heel wat hebben. Er is een zaal waar 135 mensen in kunnen feesten en eentje waar 75 feestvierders uit de bol kunnen gaan. Voor een grotere festiviteit kunnen de twee zalen worden samengetrokken.

Het terras

Buiten, op het terras, is ruimte voor wel 350 gasten. Er is genoeg plek om te loungen, uit te rusten, koekeloeren en te turen en er zijn vuurtjes om omheen te zitten.

De sfeertjes

De verschillende ruimtes hebben elk hun eigen sfeertje, waarbij azuurblauw, zand en de kleur van aarde het palet vormen die passen in de omgeving van strand, zee en hoge luchten. Met tafels van stoer hout en oliedrums en zachte kussens op de banken.

Eten bij Sjoerd

Het eten bij Sjoerd is een combinatie van streetfood, classics en mediterraans, met producten van het eiland en uit de buurt. Op de kaart staan gegrilde gemarineerde kippendijen en een Ome Dirk Burger, Amelander droge worst en soep, maar ook ovenverse pizza’s en krokante patatjes.

bedrijvennieuws – 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *