Senioren zwemmen af in Ballum

BALLUM – Voor Coby van Dam (80 jaar) en Rina de Jong (66 jaar) is zaterdag 23 augustus een bijzondere dag. De beide dames zwemmen af.

Ze hebben de hele zomer elke dag van 09.00 tot 10.00 uur geoefend in het openlucht zwembad van Roosdunen en zaterdag gaan ze op voor het zwemdiploma B. Coby van Dam woont acht maanden per jaar op Ameland en heeft een woning in Amsterdam. Rina de Jong is zeven maanden een 'Amelander' en woont verder in Amstelveen. Beide dames verblijven in de winter ook nog een paar maanden op Gran Canaria.

Van Dam wilde al een paar jaar lang haar zwemdiploma halen. Ze was een kind in de oorlog en voor zwemles was toen geen aandacht, ook niet toen zij in die periode een paar keer naar Friesland kwam om aan te sterken. Ze leerde zich in de waterrijke provincie zelf zwemmen door met de dorpskinderen gewoon de sloot in te springen. Zeventig jaar later besluit ze alsnog haar diploma te halen.

Zwemlerares Margreet Koopmans oefende met drie vrouwen om op examenniveau te komen. Een van de vrouwen werd helaas ziek. Zij zal morgen niet mee zwemmen. Coby van Dam en Rina de Jong liggen wel in het water. Ze zien wat op tegen de zes meter onder water door het gat zwemmen. Op vrijdag oefenden ze dat nog maar eens.

Slagen beide dames morgen, dan krijgen ze het diploma B met zwemdiploma A incluis. Ze slaan dan twee vliegen in een klap. Van Dam wordt morgen aangemoedigd door twee van haar drie kinderen. Ze komen speciaal voor hun moeder even over.

PA wenst Coby en Rina succes bij hun afzwemmen.

NB: Coby en Rina hebben alle twee diploma A en B gehaald

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *