Schiermonnikoog Proeftuin Aardgasvrije Wijk

SCHIERMONNIKOOG – De gemeente Schiermonnikoog krijgt een bijdrage van het Rijk om de wijk Nieuw Dokkum aardgasvrij te maken. Dat maakte de minister voor Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, donderdag bekend. Schiermonnikoog krijgt voor deze Proeftuin Aardgasvrije Wijken een bijdrage van bijna € 2,3 miljoen om, samen met bewoners, de wijk Nieuw Dokkum aardgasvrij te maken en te verduurzamen.

Burgemeester Ineke van Gent: “we zijn blij en trots dat we een van de veertien gemeenten zijn die een bijdrage krijgen van het Rijk om een woonwijk aardgasvrij te maken. Deze steun geeft de energietransitie op het eiland een enorme boost. We kijken ernaar uit om samen met onze bewoners, WoonFriesland, Liander en anderen te werken aan een aardgasvrij Schiermonnikoog.”

Het aardgasvrij maken van de wijk zal haalbaar en betaalbaar zijn voor alle bewoners van de wijk, zowel voor de koopwoningeigenaren als voor de huurders. In de wijk staan veel sociale huurwoningen van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland.

De wijk zal een voorbeeld zijn voor de rest van het eiland, die we hierin natuurlijk ook proberen mee te nemen.

Het aardgasvrij maken van de wijk Nieuw Dokkum zal een aantal stappen doorlopen. De eerste stap is het goed isoleren van de woningen. Daarna volgt stap twee: de huizen verwarmen zonder aardgas. De gemeente wil voor de hele wijk een gezamenlijk warmtesysteem aanleggen met een warmtepomp die in de nieuwbouw van de basisschool kan komen.

Bron Gemeente Schiermonnikoog

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *