Zeespiegelstijging en Waddeneilanden

BALLUM – De burgemeesters van de vijf Waddeneilanden zetten het onderwerp zeespiegelstijging op de agenda. Het samenwerkingsverband De Waddeneilanden gaat erover praten en de gemeenteraden van de eilanden erover informeren. De burgemeesters gaan kijken naar de risico’s van de zeespiegelstijging in de komende jaren en wat voor effect dat heeft op de eilanden. “Een belangrijk punt waar we nog wel meer aandacht aan zouden mogen besteden, met mekaar.” Het is een belangrijk veiligheidsissue, meent Stoel.

“De meeste wetenschappers verwachten dat de zeespiegel de komende eeuw met 60 cm gaat stijgen, maar in de meest ongunstige scenario's wordt rekening gehouden met 85 tot 105 cm per eeuw. Door een hogere temperatuur zal in ieder geval het water in de zeeën en de oceanen extra gaan uitzetten. Ook zullen, afhankelijk van eventuele lokale klimaatveranderingen, ook nieuwe delen van de poolkappen en gletsjers in de hoge berggebieden gaan smelten. Deze twee processen kunnen leiden tot een aanzienlijke stijging van het zeeniveau.”

Bron Waddenzee.nl

De Waddeneilanden

De gemeenschappelijke regeling De Waddeneilanden wordt bestuurd door de burgemeesters en wethouders van de vijf Waddeneilanden, met de burgemeesters als dagelijks bestuur. Voor Texel is dat Michiel Uitdehaag, voor Vlieland Michiel Schrier, voor Terschelling is dat Caroline van de Pol, Ameland zet Leo Pieter Stoel in en van Schiermonnikoog zit Ineke van Gent aan. Het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden heeft sinds 1 februari 2022 in Kees Praamstra een nieuwe secretaris directeur. Hij volgt daarmee Klaas Zwart op die sinds maart 2020 als interim secretaris directeur werkzaam is.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *