Rugbyhouse of Fame

tentoonstelling 75 jaar Nederlandse Rugbybond

NES – Zaterdag 9 en zondag 10 juni strijden rugbyers voor de achtste maal om het Open Nederlands Kampioenschap Beach Rugby tijdens het Ameland Beach Rugby festival waar 128 teams uit acht verschillende landen in 5 poules strijden om de Silver Lighthouse Trophee. Tijdens de toernooidagen is in voormalige basisschool ’t Honnedun aan de Schoolstraat in Nes een tentoonstelling ingericht over rugby.
De tempel staat in Amsterdam maar de expositie van 75 jaar Nederlandse Rugbybond is op Ameland. Het Nationaal Rugby Centrum bij Sportpark “De Eendracht” wil de collectie graag in huis hebben, zegt directeur van de Nederlandse Rugbybond Simone Richardson. Bij de samenstelling van de tentoonstelling op Ameland heeft de Bond nauw samengewerkt met Leo van Herwijnen, voormalig PR functionaris van de Rugbybond.
Van Herwijnen heeft de collectie grotendeels eigenhandig samengebracht. De Rugbybond vroeg hem in 1980 een boek te schrijven over 50 jaar Rugbybond. Het boek kwam in 1982 uit en dat gaf Van Herwijnen twee jaar om informatie en materiaal te verzamelen. Een archief was er niet zodat hij op alle mogelijke plekken zocht naar rugbyinformatie. Hij kwam bij mensen thuis die nog wel iets op zolder hadden liggen. Sindsdien is hij blijven verzamelen. De verzameling rugbyattributen beslaat inmiddels drie etages in zijn huis in Tiel. Een deel daarvan staat tijdens het Beach Rugby festival op Ameland.
Leo van Herwijnen ziet graag dat de collectie over niet al te lange tijd in het complex van de Rugbybond wordt ondergebracht. “De Bond moet de eigen geschiedenis kennen,” zegt hij. “De spelregels kennen ze wel maar wat de geschiedenis betreft zijn de meeste rugbyers analfabeten.” Hij is nu 74 en hij wil nog graag meemaken dat het plan uitgevoerd wordt. Simone Richardson wil dat ook. De plannen liggen er maar hebben nogal wat voeten in aarde. Er moet verbouwd en beveiligd worden en dat kost geld. Ze wil het plan wel snel realiseren maar kan niet zeggen hoe snel.
Sportjournalist en sportcommentator Hans Brian opent de tentoonstelling. Hij roemt Leo van Herwijnen die “altijd bezig is iets voor zijn sport te doen.” Brian overhandigt Van Herwijnen als dank voor het verzamelwerk een tekening van karikaturist Dik Bruynesteyn. “U ziet hier de meest fantastische stukken,” zegt Brian over de tentoonstelling. “Daar moet je van genieten.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *