Roodmussen op Ameland

BUREN – “Deze schaarse broedvogel is een pareltje van de Nederlandse avifauna, maar dan moet je wel geluk hebben en een volwassen mannetje treffen.” Dat schrijft Vogelbescherming over het vogeltje op haart website. Niet alleen geluk, maar ook geduld had Sybren Sikma. Deze natuurfotograaf nam er de tijd voor. Hij had deze week de vogeltjes al een tijdje in het snotje, maar wilde ze haarscherp fotograferen. Dat is gelukt. Sikma ging naar de duinen om foto’s te schieten en daar kwam hij de roodmus op het spoor.

Vogelbescherming: “Mannelijke vogels zijn fel rood gekleurd en hebben een kenmerkende, melancholieke zang. Onvolwassen mannetjes zingen ook, maar zijn net zoals vrouwelijke vogels saai bruinig gekleurd. Roodmussen kom je in Nederland vooral tegen aan de kust en hoor je vaak eerder dan dat je ze ziet. Zodra er gebroed wordt en het mannetje stopt met zingen lijken de vogels dan ook van de aardbodem verdwenen.”

Na hun verblijf op Ameland in de zomer vliegen ze naar Zuid Azië om in India te overwinteren.

>>> lees hier meer over Vogels op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *