Aantal bruinvissen geschat

HARLINGEN – Dit jaar werden er langs de kust en ook in de Waddenzee veel bruinvissen gezien. Mogelijk verplaatsen de dieren hun leefgebied meer naar de zuidelijke Noordzee. Maar tot voor kort wist niemand precies hoeveel bruinvissen er in het Nederlandse deel van de Noordzee zwemmen.

Vliegtuigtellingen

Onderzoekers van IMARES hebben nu een eerste complete schatting gemaakt met behulp van vliegtuigtellingen. In maart 2011 'telden' ze maar liefst 85.572 van deze kleine tandwalvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee. De bruinvis is de meest algemene zeezoogdierensoort in de Nederlandse wateren. De dieren duiken ook vaker in de Waddenzee op.

Vliegtuigtellingen

Afgelopen jaren werden verschillende vliegtuigtellingen uitgevoerd. In maart 2011 deed IMARES dat langs vooraf ontworpen tracklines, waardoor het mogelijk was dichtheden en aantalschattingen van bruinvissen in het Nederlands deel van het Continentale Plat te berekenen. In maart 2011 kwam de schatting uit op 85.572 stuks. Dat was ongeveer drie keer zo veel is als men in juli 2010 telde (25.998 stuks) en in oktober en november 2010 telde men 29.963 stuks.

Slecht

Van midden tot eind van de vorige eeuw ging het slecht met de bruinvis. Ze waren bijna uit de Nederlandse wateren verdwenen. Sinds de jaren ’90 zien we ze weer steeds vaker.

Strandingen

Nu er meer bruinvissen zwemmen rond Nederland, stranden er  ook vaker dieren. Dit jaar waren het er al 517. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken. In ieder geval is hun leefgebied er niet rustiger op geworden in dit drukke deel van de Noordzee. De dieren, die met behulp van sonar jagen en hun weg vinden, zijn erg gevoelig voor geluid.

Bron: Waddenvereniging

>>> Bruinvissen in de Waddenzee

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *