Roodhalsganzen op Ameland

BUREN – Zondagmiddag werden bij de Buresteiger roodhalsganzen gezien en maandagmiddag zaten ze in de buurt van de Blauwe Keet. Antje Kiewied zag er zondag zag vier en maandagmiddag zeven. Ze kon, weliswaar van afstand, foto’s maken van de bijzondere gasten.

De roodhalsgans (Branta ruficollis) is een kleurrijke gans die een wintergast is aan de Zwarte Zee en bij ons een dwaalgast.

Het lichaam is zwart en in tweeën gedeeld door een witte flankstreep. De borst en het gezicht hebben een roestrode kleur en het hoofd heeft een bont gezichtspatroon. De kleine zwarte snavel en de dunne nek vallen sterk op.

Een roodhalsgans maakt een hoog, scherp geluid dat klinkt als kiek-oekiek.

Hun gebied zijn hoogarctische toendrarivieren en veenmoerassen. Overwinteren doen ze op graslanden en verdronken land. Het voedsel van deze vogel bestaat voornamelijk uit gras. Deze vogel maakt grote trektochten van Siberië en Rusland naar de Kaspische Zee, Bulgarije en Roemenië. Het aantal varieert van jaar tot jaar.

De gans legt drie tot acht crèmekleurige eieren in een kommetje bovenop een klif. Ze worden door het vrouwtje uitgebroed. De met dons bedekte jongen kunnen na een maand vliegen.

Bron: Wikipedia

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *