Rôggefeest 2009

NES – “Topvermaak voor jong en oud,” zeggen de organisatoren van het Rôggefeest. En dàt is het. Voor de 23e keer barst op 7 augustus het straattheater los in Nes, schalt de muziek over de pleinen en veldjes en loopt iedereen die van leuke acts, grappige confrontaties en sfeervolle muziek houdt in het Amelander Rôggefeest-dorp.

opening

Het Rôggefeest opent om 12.45 uur met een verrassingsact op het veldje voor de HUBO. Tot 13.00 concentreert het feest zich rond het driehoekje bij de Jan Jacobsweg en de Van der Stratenweg en daarna waaieren de theatermakers en het publiek uit over meer dan twintig locaties in het dorp. Meer dan vorig jaar is er te zien en het is meer gespreid over het dorp zodat iedereen wel ergens iets van zijn gading treft.

sta-doos

Het feest begroet niet alleen meer voorstellingen op meer locaties, ook op ander gebied bedenkt Stichting ’t Rôggefeest elke keer weer nieuwigheden die het festival nog leuker en aantrekkelijker maken. Dit jaar is er extra aandacht aan de verspreiding van de podia geschonken. Bovendien kunnen festivalbezoekers gebruikmaken van de sta-doos, een stevige kartonnen doos waar je op kunt staan om ook in de achterste gelederen alles van een voorstelling mee te krijgen. De dozen zijn tegen betaling van € 5,00 statiegeld te verkrijgen in de Infostand schuin tegenover de toren.

programmaboekje

En wat er allemaal te zien is, voor in de kring of achterin op de sta-doos? Acrobatische shows, vuurspuwende draken, veel percussie, circustheater, Spheric Emotion die in grote luchtbellen door de straten rolt, zottigheden van Mannekino en Zita en nog veel, veel meer. Het Rôggefeest heeft een programmaboekje laten maken waar het allemaal in staat.

Vermaning

Een bijzondere locatie is toegevoegd aan het festival. In de Doopsgezinde kerk aan het Vermaningspad treedt het Amelander ensemble Vocalis op, afgewisseld met voorstellingen van Theater Draad. Draad speelt Terugspeeltheater, improvisatietheater dat gebruik maakt van verhalen uit het publiek.

Slagerij van Kampen

Een van de topattracties van dit 23e Rôggefeest is Slagerij van Kampen, de slagwerkgroep met eigenzinnige, swingende en spectaculaire arrangementen. Het wordt de overdonderende slotact. Slagerij van Kampen speelt om 22.00 uur op het veldje waar het Rôggefeest eerder die dag begint. Het feest zet zich daarna in diverse kroegen en restaurants voort. Een uitgebreid scala van muziekgenres en muzikanten bevolken de horecagelegenheden van het festivaldorp.

Amelander aandeel

Het Amelander aandeel in dit Rôggefeest is als vanouds groot. Overdag en ’s avonds komen vele Amelander muzikanten voorbij. Total Los, Wanhoop Niet, Magic Wopke, Vocalis, Canite Tuba, Hollumer Gromkes, Pinheadz, Van Geeft ‘M, The Islanders, The Four Amigo’s, Juttersvrouwen, Shantykoor, High Voltage, Tegare en als klap op de vuurpijl de Accordeonparade. Ook tijdens de traditionele Rôggeparade, die tussen 19.30 en 21.30 uur door het dorp gaat, zijn de muzikale talenten van Ameland ruim vertegenwoordigd.

toegangspoortjes

Het centrum van het dorp Nes is deze dag vanaf 10.00 uur afgezet met entreepoortjes. Diverse Amelander verenigingen werken samen met Stichting Rôggefeest en bemannen de toegangshekken. Rôggefeestgangers kunnen voor twee euro vijftig een polsbandje aanschaffen voor een hele dag straatacts, muziek en plezier. Voor kinderen tot 6 jaar is het zelfs gratis. Speciaal voor de festivalgangers die de hele nacht doorgaan om de volgende ochtend de boot naar Holwerd te pakken is er bij de pier een Cooling Down tent. Een plek om even bij te komen, een tent zonder biertap, maar met koffie en lekkere broodjes.

7 augustus 2009 – topvermaak voor jong en oud 

>>> kijk voor de Rôgge-website op de Links-pagina onder  de R van Rôgge

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *