Rijkswaterstaat treft maatregelen aan autobrug Ameland

LEEUWARDEN – Rijkswaterstaat heeft aanpassingen aan de autobrug in Nes doorgevoerd om het aantal storingen aan de autobrug te verminderen. Het overgrote deel van de storingen is hiermee sinds eind juni verholpen. Rijkswaterstaat voert de komende weken meer maatregelen uit die zijn afgesproken met de rederij en aannemer.

Directeur Netwerkmanagent Mieke Attema schrijft in een brief aan het college van Ameland dat de situatie rond de autobrug haar volle aandacht heeft: “Ik deel uw zorg en ken een hoge prioriteit toe aan het oplossen van de storingen aan de autobrug. De autobrug is onlangs volledig gerenoveerd en voldoet aan de meest recente veiligheidseisen. De brug heeft daarbij een nieuw soort elektrotechnische installatie gekregen, die helaas te kampen heeft gehad met terugkerende storingen. Een zeer hinderlijke situatie voor de passagiers van de veerdienst en het personeel van de rederij. ”

Maatregelen

Rijkswaterstaat heeft de storingen geanalyseerd. Veel storingen waren van korte duur. Enkele keren veroorzaakten de storingen lange vertraging voor reizigers. De maatregelen die zijn genomen zorgen er voor dat bij relatief kleine storingen, aan bijvoorbeeld een zoemer of sensor, de automatische bediening toch kan doorgaan. Eerder stopte bij dergelijke storingen de automatische bediening en moest de brug met de hand bediend worden, waardoor vertraging kon ontstaan. Ook zijn reserveonderdelen voor op Ameland besteld om eventuele reparatietijd te verkorten.

Daarnaast heeft Rijkswaterstaat met de rederij en aannemer structurele maatregelen afgesproken. Deze moeten vanuit veiligheidseisen zorgvuldig worden ontworpen. De implementatie is daarom naar verwachting begin augustus 2017 gereed.

Vernieuwing veerdam Ameland

Rijkswaterstaat en de gemeente Ameland hebben half juni de vernieuwde veerdam in Nes officieel geopend. Rijkswaterstaat heeft de veerdam van nieuwe damwanden voorzien en heeft de voetgangersbrug en autobrug gerenoveerd. Met het vervangen van de damwanden zijn de kades verhoogd, waardoor er meer ruimte is ontstaan voor de inrichting van de openbare ruimte. Op de veerdam zijn de verkeersstromen beter gescheiden wat de veiligheid en bereikbaarheid ten goede komt.

Bron: RWS

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *