Ridder Transporten is verhuisd naar bedrijventerrein Nes

Wad’n logistiek
Ridder Transporten opent na meer dan 150 jaar vrachtvervoer vanuit Hollum een bedrijfspand op het bedrijventerrein in Nes. "We waren uit ons jasje gegroeid", zegt Jacqueline Ridder, die samen met haar man Jitze, zwager Marten Ridder en diens vrouw Jeanette eigenaar is van het bedrijf dat op Schiermonnikoog en op Ameland rijdt. “De auto’s waren groter dan de garage”.

Tot 1979 werkte vader Tin (Marten) samen met zijn zoons Jitze en Marten in het bedrijf. De garage staat aan de de weg die hun naam draagt, de Ridderweg. Voor Tin was het opa Jitze Ridder die eerst met paard en wagen en later met een vrachtauto de vracht uit de Ballumer Bocht haalde. De beurtschippers voeren de vracht van Harlingen naar het eiland. Overgrootvader Marten Ridder zat al in het vak. Hij vervoerde met het ferdek personen en goederen naar de veerboot en het beurtschip. Het moet zijn vader, Sije Ridder, zijn geweest die het bedrijf in 1850 inschreef bij de Kamer van Koophandel. De Ridderweg was er in die tijd nog niet. Het zandpad dat kronkelde tussen Hollum en Ballum werd ‘Sije’s uut’ genoemd.
De volgende generatie Ridders dient zich aan. De zonen van Jitze en Jacqueline, Marcel en Timo, werken mee in het bedrijf.
Marten en Jeanette Ridder zijn in 1996 van Ameland naar Schiermonnikoog verhuisd. Het bedrijf nam het transportbedrijf van Smith van Schier over. Sindsdien prijken twee vuurtorens op de wagens van Ridder, de rode van Schier en de rood wit gestreepte van Ameland. Wad’n logistiek, daar doet Ridder aan. In samenwerking met transportbedrijven van Vlieland en Terschelling beheren ze het Distributiecentrum De Friese Waddeneilanden in Leeuwarden.
Ridder Transporten heeft zich gespecialiseerd in koel- en vriestransport, vervoer van bouwmaterialen, afvalstoffen, gevaarlijke stoffen, verhuizingen, bulk- en silotransport en in distributie van dranken.
Soms heeft Ridder een heel speciaal klusje, zoals die keer dat de reddingboot naar Soestdijk vervoerd moest worden. Een trailer met paarden en een oplegger voor de boot. Het was in 1979, een jaar voordat Beatrix het roer van haar moeder overnam.
De reddingboot en de bemanning liepen mee in het defilé voor koningin Juliana en Ridder maakte naam als vervoerder van een bijzondere vracht. Het is een van de anekdotes in een lange geschiedenis Wad’n logistiek. En geschiedenis die in het nieuwe onderkomen aan de Achterdijken nog vele jaren kan groeien.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *