Regionale hittegolf – niet op Ameland

WAGENINGEN – Wat in De Bilt niet gaat lukken, is in het Limburgse Arcen vandaag wel gelukt: een hittegolf. Om 12:10 uur bereikte de temperatuur in Arcen 25 graden en daarmee werd aan de eisen voor een hittegolf voldaan (5 dagen op rij 25 graden of meer, waarvan er 3 met 30 graden of meer). 

Gisteren beleefden we de warmste 25 juni ooit gemeten. In het Gelderse Hupsel werd het maar liefst 36,5 graden. In De Bilt steeg de temperatuur naar 33,2 graden. Over heel juni was het alleen in 1947 nog warmer, toen de temperatuur op 27 juni in Venlo naar 37,9 graden steeg. Ook hadden we een echte plaknacht, de warmste juninacht ooit. In Maastricht kwam de temperatuur over de hele 25 juni niet lager uit dan 21,9 graden! Het oude junirecord was een minimumtemperatuur van 21,5 graden, gemeten op 27 juni 1976 in IJmuiden.

Hittegolf

In Arcen werd het afgelopen zaterdag al zomers warm, 25,4 graden, en daarmee was de eerste dag van de hittegolf een feit. Vervolgens werd het zondag, maandag en dinsdag meer dan 30 graden, zodat vandaag een temperatuur 25 graden of meer volstond om de hittegolf compleet te maken. Morgen zullen meerdere stations in het zuidoosten een hittegolf halen, maar daar werd het zaterdag nog geen 25 graden. Naar verwachting houdt de hittegolf daar nog zeker tot en met het weekend aan. 

Koeler

Het leek er eerst op dat we ook zouden afstevenen op een landelijke hittegolf (daarvoor moet in De Bilt aan de eerdergenoemde voorwaarden worden voldaan), maar daar gaat een noordelijke wind vandaag een stokje voor steken. Een klein lagedrukgebiedje zorgt ervoor dat koele Noordzeelucht over ons land uitstroomt. Dat levert vooral in het noorden en westen lage temperaturen op. Op de Wadden komen we niet veel verder dan 17 of 18 graden, op Ameland staat er 17 graden op de themometer. Hoe dieper landinwaarts, hoe warmer het blijft. In De Bilt wordt het donderdag nog maar 22 graden en daarmee is de reeks voor een mogelijke hittegolf definitief verbroken. In het zuidoosten blijft het alle dagen nog zomers warm.

Heet weekend

Als op zaterdag de wind weer naar het oosten tot zuidoosten draait, wordt warme lucht weer onze kant op getransporteerd. Met veel zon wordt het op zaterdag opnieuw tropisch warm, in Limburg en de Achterhoek kan het 36 graden worden! Ook zondag lijkt warm te verlopen, maar dan draait de wind wel weer geleidelijk naar het westen en stroomt opnieuw minder warme lucht het land in. Na het weekend wordt het dus koeler. Overigens is enige regen van betekenis voorlopig nog in geen velden of wegen te bekennen.

Bron: MeteoGroup en eigen redactie

lees hier over de Zomer

lees hier over Zonnesteek

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *