Bijna honderd miljonairs op Ameland

HOLLUM – Op Ameland wonen bijna honderd miljonairs. In 2017 waren dat er om precies te zijn 92 en dat is 2,3 procent van het totaal aantal inwoners. Het CBS heeft het rapport ‘Miljonairs in cijfers’ over dat jaar klaar. Hoe dat in 2018 zat, kunnen we volgend jaar lezen.

Terschelling en Schiermonnikoog doen het ook niet slecht wat gefortuneerden betreft. Op Terschelling wonen 105 (2, 3 procent) en op Schiermonnikoog 12. Het percentage van 2,4 op Schier is zelfs iets hoger dan dat van Ameland en Terschelling. Vlieland blijft een beetje achter, met 12 miljonairs op 1.145 inwoners (1,2 procent). Waddeneiland Texel, daarentegen, kleurt donkerblauw op de kaart. Hoe donkerder de kleur, des te hoger het aantal mensen met geld. Op het Noord-Hollandse eiland is 2,9 procent miljonair. Op een bevolking van dik 13.000 komt dat neer op 395 mensen in 180 miljonairshuishoudens. Friesland totaal zit met 1,3 procent onder het Nederlandse gemiddelde van 1,5. Ameland zit daar met z’n 2,3 procent ruim boven. Horeca en landbouw zijn twee bedrijfstakken waarbij het goed verdienen is.

Miljonairshuishoudens hebben een vermogen van 1 miljoen euro of meer, waarbij de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld niet is meegeteld. Deze huishoudens hebben minstens 10.000 euro per maand te besteden. Rond 60 procent van de miljonairs heeft een vermogen van 1 tot 2 miljoen euro, terwijl 10 procent 5 miljoen euro of meer bezit en 3 procent meer dan 10 miljoen heeft. 

Heel Nederland telde op 1 januari 2017 115 duizend miljonairshuishoudens. Gemiddeld beschikten zij over een vermogen van ruim 3 miljoen euro. Dit is 55 keer zo hoog als het vermogen van niet-miljonairs. Hun besteedbaar jaarinkomen is drie keer zo hoog.

Bron: CBS

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *