Regenboogvlag komt op Ameland niet uit de kast

BALLUM – De regenboogvlag blijft in de kast bij Friese gemeenten. Dat constateren de Jonge Democraten Fryslân. Zij sturen daarover een bericht de wereld in.

"Gisteren was het weer nationale Coming Out Day, aansluitend daarop wordt in vele gemeentes verspreid door Nederland vandaag de regenboogvlag gehesen om homo’s, lesbiennes en biseksuelen te tonen dat ook zij onderdeel zijn van de gemeenschap. Helaas toont het overgrote deel van de Friese gemeentes zijn conservatiefste kant door niet aan dit mooie initiatief mee te doen.

Op Coming Out Day wordt jaarlijks in verschillende landen aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne of biseksueel uit de kast komt. In 2009 riep Ronald Plasterk, toen minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ook in Nederland 11 oktober uit tot Coming Out Day.

Sindsdien worden op die datum verspreid door Nederland diverse activiteiten rond dit onderwerp georganiseerd. Om zich solidair te tonen met lesbiennes, homo’s, biseksuelen hijsen steeds meer gemeenten daarom tijdens Coming Out Day de regenboogvlag.

Binnen Fryslân geven alleen de zogenaamde koplopersgemeenten Leeuwarden en Súdwest-Fryslân aan de regenboogvlag te hijsen, blijkt na een rondvraag door de Friese afdeling van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Deze koplopersgemeenten spannen zich samen met het COC Friesland en Centrum Tûmba in om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van homo’s, lesbiennes en biseksuelen.

De overige 22 gemeenten in de provincie geven om onduidelijke redenen aan niet mee te willen doen met dit mooie initiatief. De Jonge Democraten betreuren dit en willen de gemeenten oproepen om in de toekomst de regenboog vlag wel te hijsen om te laten zien dat iedereen, welke seksuele voorkeur dan ook, welkom is in de gemeente. De D66-jongeren menen dat iedereen de vrijheid moet hebben om zichzelf te kunnen zijn en dat iedereen zijn of haar geaardheid moet kunnen uiten. Door het hijsen van de regenboogvlag kunnen de gemeenten in Fryslân laten zien dat ze open staan voor seksuele- en genderdiversiteit." Tot zover de Jonge Democraten.

Gemeente Ameland laat weten niet een regenboogvlag te bezitten en er geen actief beleid in te voeren. "Maar iedereen is welkom op Ameland."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *