Reewildtelling 2019

NES – Het is weer reewildtellingtijd. Afgelopen weekend en komend weekend worden er overal reeën geteld door jagers, samen met andere vrijwilligers en medewerkers van natuurorganisaties. Op Ameland is dat in het eerste weekend van april. Er wordt drie keer geteld in één weekend en de cijfers worden gemeld bij de provincie. De coördinatie van de telling is in handen van de plaatselijke jagersvereniging, de wildbeheereenheid. Op Ameland is dat Wildbeheer Eenheid Ameland. 

Doel van een goed reewildbeheer is een gezonde reewildpopulatie. Een populatie, die past bij de voedsel- en rustmogelijkheden in het gebied. Voorkomen van schade aan land- en bosbouw en het voorkomen van aanrijdingen zijn andere belangrijke aspecten, die meegewogen worden. De Faunabeheereenheid van de provincie bepaalt op grond van het vastgestelde Faunabeheerplan hoeveel reeën er kunnen leven. En dus ook hoeveel er worden geschoten.

Nederland heeft ruim 290 wildbeheereenheden (WBE’s). Iedere WBE besteedt gemiddeld bijna 270 uur aan de tellingen. De WBE’s verzamelen de telgegevens en voeren die in in een database. Die informatie komt bij de provinciale Faunabeheereenheid, die hier haar plan op maakt.

Bron: Jagersvereniging

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *