Recordaantal opgevangen zeehonden

PIETERBUREN – Gisteren werd in de Zeehondencrèche de 700ste zeehond van dit jaar binnen gebracht, een triest record. Het is topdrukte bij de Zeehondencrèche in Pieterburen. Door het slechte weer zijn de afgelopen weken veel zeehondenbaby’s van de grijze zeehond in nood geraakt. Daarnaast krijgt de crèche steeds meer zieke gewone zeehonden binnen met longwormen. Dit zijn parasieten die de longen verwoesten en ademen bijna onmogelijk maakt. De dieren stikken letterlijk in de wormen. De afgelopen jaren is jaarlijks naar schatting de helft van de in dat jaar in de Waddenzee geboren zeehonden in Pieterburen van een zekere dood gered.

Vrijwilligers werken dag en nacht om alle dieren een plekje en verzorging te geven. Bij de Zeehondencrèche zijn alle noodopvangunits al bezet en ook de grote tent die voor de winterpiek was gehuurd dreigt vol te raken.

Witte Kerst in Pieterburen

Elk jaar worden in deze tijd de grijze zeehondenbaby’s geboren op permanent droge zandbanken tussen Vlieland en Terschelling. Vanwege hun witte babyvacht kunnen die jonge zeehondjes de eerste drie weken niet goed zwemmen. Ze worden op de zandbanken gezoogd, totdat ze verharen en zelf op avontuur kunnen gaan. Als ze in die eerste kwetsbare weken bij storm en hoog water van de zandbanken spoelen, komen ze in problemen. De dieren verdrinken of spoelen dodelijk verzwakt aan. Tientallen komen dan in de Zeehondencrèche terecht.

Het gaat slecht met de zeehond

Lenie ’t Hart blijft met haar team vechten voor het behoud van de zeehond in de Waddenzee. “Natuurlijk geven we elke zeehond een goede kans. Dat hoort bij onze beschaving! Het argument dat “het goed zou gaan omdat er meer zeehonden zijn in de Waddenzee” slaat nergens op. De cijfers kloppen niet en de conditie van de dieren is zorgelijk. Hun immuunsysteem is aangetast door gifstoffen. Een eeuw van onverantwoorde industriële lozing ijlt na. Onze zeehonden zwemmen nog steeds in de rioolput van Europa. We hopen dan ook dat er genoeg dierenliefhebbers zijn die ons met de Kerst gaan steunen met een gift.”


 
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *