Reconstructie Verbindingsweg en strandovergangen Ameland succesvol afgerond

BALLUM – Op vrijdag 1 juli worden de gereconstrueerde Verbindingsweg en hoofdstrandovergangen van Hollum, Ballum en Nes door gedeputeerde Klaas Kielstra van Fryslân en wethouder Nico Oud van Ameland geopend. Beide reconstructieprojecten zijn in 2015 gestart en onlangs succesvol afgerond. De twee projecten zijn mogelijk gemaakt door middel van kredieten die beschikbaar zijn gesteld door de gemeenteraad van Ameland en door de provincie Fryslân via zogenaamde ‘quick wins’: projecten die op korte termijn een effect hebben op de Friese economie. Ook hebben NAM en lokale ondernemers een financiële bijdrage geleverd aan de aanpassing van de strandovergangen.

Verbindingsweg, Achterdijken en Bureweg

Groot onderhoud aan de Verbindingsweg (weg Hollum-Nes), Achterdijken (rondweg Nes) en Bureweg (weg Nes-Buren) was noodzakelijk. Bij het doorvoeren van de benodigde aanpassingen stonden veiligheid, duurzaamheid en leefbaarheid centraal. Verkeersremmende maatregelen en een verlaging van de maximaal toegestane snelheid leveren een positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid. Ook de aangepaste buslus met instaphalte voor mindervaliden zorgt voor een veiligere situatie voor overstekende fietsers en voetgangers. Het nieuwe voetpad nabij het dorp Ballum zorgt voor een veiligere entree. Tenslotte beperkt de duurzame openbare verlichting de verstoring van het buitengebied en levert het een aanzienlijke energiebesparing. 

Strandovergangen Hollum, Ballum en Nes

De drie hoofdstrandovergangen hebben, in navolging van de hoofdstrandovergang bij Buren in 2011, een kwaliteitsimpuls gekregen. De strandovergangen zijn verfraaid, de toegankelijkheid is aanzienlijk verbeterd en het omliggende duingebied is beter beschermd. Binnen het project is rekening gehouden met alle facetten van duurzaamheid. Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen en energiezuinige toepassingen en de schelpenverhardingen zijn verdwenen. De openbare verlichting is volgens het verlichtingsbeleid uitgevoerd, dat betekent: donker waar het kan en verlicht indien nodig. Het gebruik van duurzaam materiaal leidt ertoe dat er in de toekomst minder onderhoud nodig is.

Drie ‘quick wins’

De gemeente Ameland heeft in 2015 bij de provincie Fryslân subsidie aangevraagd voor drie projecten: een drijvende steiger in de jachthaven in Nes, de vernieuwing van drie hoofdstrandovergangen van Hollum, Ballum en Nes en de reconstructie van de Verbindingsweg. De drijvende steiger is vorig jaar gerealiseerd. In totaal heeft de provincie Fryslân een bijdrage van € 830.000 geleverd.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *