Raad Ameland slecht te spreken over extra Stelpgeld

BALLUM – Het college vraagt een krediet voor De Nieuwe Stelp van acht ton. Eerder was al 150.000 voorbereidingsgeld beschikbaar gesteld. Dat laatste bedrag blijkt al met een halve ton te zijn overgeschreden. De wethouder had verzuimd dat aan de raad te laten weten en daar zijn enkele raadsleden slecht over te spreken.

“Een overschrijding van 50.000, waarom is dat niet eerder gemeld?” wil schaduwfractielid Marloes Rijpstra (PvdA) weten. Voor Jeroen de Jong verkleint deze overschrijding het vertrouwen in de ramingen van de gevraagde acht ton. Net als het CDA-raadslid heeft Jeppe Groenewold van de VVD moeite met het extra geld dat is uitgegeven zonder dat de raad ervan wist. “We hebben afspraken gemaakt dat de raad op de hoogte gehouden zou worden,” spreekt hij de wethouder aan. De VVD-er zegt er wel bij dat zijn fractie voor de geplande nieuwbouw van De Stelp is.

Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland heeft ook nog wel wat op zijn lever. Er is vorig jaar een onderzoek afgesproken en een gebiedsvisie gemaakt. “Nou, prima.” De 50.000 euro was al verwerkt in de jaarrekening, de volksvertegenwoordigers hoorden het pas later. IJnsen geeft liever eerst 70.000 euro uit voor een schets van het project waar de raad dan ja of nee op kan zeggen en het project een ‘go of no go’ kan geven. “Wij vinden deze aanvraag van acht ton te vroeg.” De Algemeen Belanger is ook slecht te spreken dat hij de naam van de architect, ’19 Het Atelier Architecten’, in het raadsvoorstel moest lezen.

Han van Heerde (Ameland’82) staat achter de nieuwbouw, maar hij wil het in stapjes doen. “Dat is niet werkbaar,” zegt wethouder Theo Faber resoluut. Het project in fases opknippen maakt het geheel niet goedkoper en geeft alleen maar administratieve rompslomp. Het grote bedrag is voor de aanbesteding van de architect en voor het begeleidende werk van de bureaus MINSK en ICS, verantwoordt de wethouder. Hij maakt excuses voor het niet eerder melden van de overschrijding. Het is een overschrijding van een halve ton op een miljoenenproject. Faber spreekt van 11 miljoen. Eerder werd een bedrag van 12 tot 14 miljoen genoemd.

De gebiedsvisie is zover rond en op 8 juli geeft het college – in een besloten bijeenkomst – een presentatie aan de gemeenteraadsleden.

In de raadsvergadering van 15 juli besluit de gemeenteraad over het beschikbaar stellen van het krediet van 800.000 euro.

lees hier over Krediet voor De Stelp

tik De Stelp in bij ZOEKEN of klik op Dossier Zorg op Ameland om meer over de ouderenvoorziening te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *