Protesttoren in Kunstmaand

NES – Meteen na aankomst met de veerboot komt de Kunstmaandliefhebber twee kunstwerken tegen. Het ene werk staat op de parkeerplaats onder de dijk en bestaat uit gekleurde bollen op lange palen. Het is een werk van de Zweedse kunstenaar Ragnar Wandahl.

Op de kop van de pier staat een amateurwerk van de groep Prankster. Deze groep, creatieve grappenmakers die de ‘practical joke’ tot kunst heeft verheven, maakt er een sport van om Amelanders en Amelandbezoekers op het verkeerde been te zetten. Ditmaal bouwden ze een protest-model van een boortoren. De grootte van de toren is een veertiende van de toren die de NAM wil bouwen in de Ballumer Bocht en iets ten oosten van Buren. “Trek de stop niet uit Ameland,” staat er op het bijbehorende bordje te lezen. “Stop! Gasboring op Ameland!” staat op een tweede paneel.

In het donker van de vroege ochtend van vrijdag 30 oktober plaatste de groep de boortoren op het terrein van restaurant De Piraat. Toen de uitbater later op de ochtend bij zijn zaak arriveerde, vroeg hij de mannen het gevaarte te verplaatsen. Het was toch wat te groot uitgevallen voor in de tuin van zijn restaurant. De grap van Prankster staat nu aan de overzijde van de weg.

Een prank is een ‘practical joke’, een ondeugend grappige stunt. Top-grap uit de school van de Amelander Prankster is de strandvondst van een zware kluis. De mannen hadden een oude kluis volgegoten met beton en hem daarna op het strand bij Buren gedeponeerd in de hoop dat iemand hem zou vinden. Die eer viel jutter Piet Metz te beurt. Een andere topper is de 1 aprilgrap waarbij voormalige discotheek De Lichtboei aan de Strandweg in Nes werd omgedoopt tot seksclub.

– Nabericht – Om ongeveer 21.00 uur, in het donker,  heeft de gemeente op last van de burgemeester de toren verwijderd –

– De Pranksters zetten op de plek van de protesttoren een bord met het opschrift: "Als een toren van vijf meter niet mag, wat moeten we dan met 2 van 75 meter?" –

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *