Portret van Kat blijft op Ameland

HOLLUM – De veiling van het portret van Hidde Dirks Kat is gewonnen door de groep eilanders die met elkaar na een crowdfunding in staat waren het hoogste bod uit te brengen. Door deze actie blijft het portret, gemaakt door kunstenaar Bart Wisbrun, op Ameland en krijgt De Stelp een mooie blikvanger die mee kan verhuizen naar de nieuwbouw.

"Wat geweldig dat we dit met mekaar en voor elkaar hebben weten te regelen. Super dat we het hoogste bod konden uitbrengen en fantastisch dat er een mooi bedrag naar de StichtingTegenZinloosGeweld overgemaakt kan worden." Dat zegt een enthousiaste Jeanet de Jong namens de vier die de schouders onder de crowdfunding zetten. Samen met Jan Botte Wijnberg, Riekus Hatzmann en Marina Bakker werd de crowdfunding opgezet. In amper een week tijd is er zoveel geld verzameld dat het hoogste bod kon worden gedaan en het portret behouden kan blijven voor het eiland.

Hoe en wanneer het portret aan de bewoners van De Stelp wordt overgedragen wordt nog bekendgemaakt.

Hidde Dirks Kat

Hidde Dirks Kat, geboren 1747 en gestorven in 1824, was commandeur, kapitein op de walvisvaart. Na een schipbreuk en verblijf bij de Inuit kwam hij heelhuids op Ameland terug. Zijn overlevingstocht tekende hij op in een dagboek. In 2018 was het 200 jaar geleden dat zijn dagboek uitkwam en werd Ameland Eiland van Hidde Dirks Kat met een jaar lang activiteiten rondom de Amelander walvisvaart. Tijdens Kunstmaand Ameland november 2022 is er weer een activiteit rond Kat: zijn portret wordt geveild voor het goede doel, de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld, bekend van het lieveheersbeestje. In De Stelp worden meerdere werken van Wisbrun geëxposeerd.


→ lees hier over alle crowdfundingprojecten van PA

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *