Poolwervel brengt winterweer

WAGENINGEN – Veranderingen die zich op dit moment in de poolwervel (polar vortex) in de stratosfeer afspelen staan volgende week waarschijnlijk aan de basis van een duidelijke weersverandering. Was het deze winter tot nu toe erg zacht en wisselvallig in Nederland, vanaf maandag lijkt het een stuk kouder te worden en ligt een periode met winterweer op de loer.

De poolwervel is een straalstroom, een band met hoge windsnelheden om het noordpoolgebied heen, die extreem koude lucht daar op z’n plaats houdt. Nu lag de spil van die wervel de afgelopen tijd op zo’n manier boven Canada dat extreem koude lucht aan de grond, aan de achterzijde ervan, steeds weer tot over de VS kon golven, met het barre winterweer daar tot gevolg dat de afgelopen tijd iedere keer weer het nieuws haalde. Tegelijkertijd had Europa aan de voorzijde van die poolwervel steeds een zuidwestenwind die erg zachte en vochtige lucht aanvoerde.

AverterenInmiddels worden de bordjes verhangen. In de stratosfeer heeft zich boven de Noordelijke IJszee, ten noorden van Rusland, een tweede kern in de poolwervel gevormd (dit wordt een poolwervelsplit genoemd) die de komende dagen richting Nova Zembla trekt. Deze tweede kern beïnvloedt het windpatroon op grote hoogte zo dat zich de komende dagen boven Scandinavië een hogedrukgebied kan vormen. Als dat er eenmaal is, wordt de zuidwestcirculatie van de laatste weken op steeds meer plaatsen een halt toegeroepen en vervangen voor een oostelijke tot noordoostelijke wind die veel koudere lucht Europa gaat binnen blazen. En kan op steeds meer plaatsen alsnog de winter invallen.

In Nederland lijken we maandag op de grens met de koude lucht terecht te komen, die langzaam vanuit het noordoosten in onze richting oprukt. Volgens steeds meer berekeningen markeert die dag het begin van de eerste winterse periode van dit jaar. Met een overgang naar een weertype waarin het in de nachten licht en misschien wel matig vriest en overdag temperaturen dichtbij nul.

Hoe lang deze periode duurt, hangt deels ook weer van de ontwikkelingen in de stratosfeer af. Zolang de zogenoemde poolwervelsplit in stand blijft, heeft het hogedrukgebied boven Scandinavië een flinke steun in de rug en kan zich dan makkelijker handhaven. Op basis van de laatste berekeningen voor de stratosfeer is het niet ondenkbaar dat het, als de kou eenmaal is begonnen, de hele rest van de volgende week ook koud blijft.

Bron: Meteo Consult

>>> tijd om de regenton te legen: lees hier over de Regenton

>>> lees hier over Wintersport op Amelandhttp://reizen-en-recreatie.infonu.nl/wintersport/109006-wintersport-op-ameland.html

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *