PLN op Ameland

Geplaatst op: 04 februari 2019 - Categorie: Alles & Algemeen

NES - Claudia Brouwer werkte mee aan een filmpje dat meer bekendheid moet geven aan de hartspierziekte PLN. Stichting PLN wil met een reeks filmpjes de noodzaak voor meer onderzoek onder de aandacht brengen en donaties werven die onderzoek mogelijk kunnen maken.

PLN is de afkorting voor phospholamban, het eiwit dat een belangrijke rol in de calciumhuishouding van de hartspiercellen speelt. Om ons hart te laten kloppen, zijn calciumionen van belang die in en uit de hartspiercellen stromen. Recent is een mutatie (verandering in het DNA) in het phospholamban-gen in verband gebracht met het ontstaan van hartspierziekten.

Claudia Brouwer verloor vier jaar geleden haar Edward aan deze ziekte. Ze wisten niet dat hij deze afwijking had. Op Ameland komt de genafwijking veel voor. PLN is ontstaan in Friesland; waarschijnlijk heeft een Friese voorouder 575-825 jaar geleden aan de basis van deze mutatie gestaan.

In dit laatste filmpje uit de serie van Stichting PLN wil Claudia de boodschap overbrengen van de noodzaak voor onderzoek en oproepen tot donaties. "Mede omdat het voor ons als Amelanders van groot belang is," zegt ze. 

bekijk hier de website van Stichting PLN. Daar is ook de Donatie-pagina te vinden.

lees hier meer over PLN

 

 

 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?