Plechtige wijding van Clemenskerk op Ameland

NES – Zaterdag 25 november 2017 vindt de kerkelijke wijding plaats van de Sint Clemenskerk in Nes op Ameland. Bisschop mgr. Ron van den Hout bestemt in een viering die om 11:30 uur begint de herbouwde kerk door deze consecratie weer als huis van God en thuis van de geloofsgemeenschap.

Aan het begin van de viering wordt het gebouw door het kerkbestuur overgedragen aan de bisschop. Hij besprenkelt de kerk, de aanwezigen en het altaar daarna met wijwater. Na de lezingen uit de Bijbel en de preek worden de wijdingsgebeden gesproken. Met de zalving van altaar en muren en het vieren van de eucharistie wordt de kerkwijding voltooid.

Aan de bijzondere viering nemen de parochianen en vele gasten aanwezig deel. Zolang er plaats is kunnen ook mensen zonder uitnodiging deelnemen.

De Sint Clemenskerk op Ameland werd op 5 februari 2013 door brand bijna volledig verwoest. Al snel werd duidelijk dat het de wens was het door Pierre Cuypers ontworpen Rijksmonument weer op te bouwen. De herbouw heeft ruim twee jaar in beslag genomen. In de tussentijd vonden de vieringen plaats in het naastgelegen cultureel centrum De Toel.

Het ontwerp van de vernieuwde kerk is gemaakt door Verlaan & Bouwstra Architecten. Kunstschilder Randolph Algera van Art Decor uit Heerenveen is verantwoordelijk voor het ontwerp van het bijzondere interieur, waaronder de glas-in-loodramen. De uitvoering van het glas-in-lood lag in handen van glaskunstenaar Hein van de Water van Sio2-glas uit Groningen. De beschilderingen van de ruiten is mede gedaan door Gabriëlle Westra. Een Vermeulen-orgel (25 registers) uit de Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans uit Schijndel completeert het prachtige kerkgebouw.

Door verschillende aanpassingen biedt het gebouw mogelijkheden voor passend ander gebruik. De eerste concerten, exposities, lezingen en vergaderingen zijn een feit.

→ lees hier meer over de Clemenskerk

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *