Pinksterweekend start met tropisch weer

WAGENINGEN – Het Pinksterweekeinde gaat zomers verlopen. Zelfs tropische temperaturen, rond 30 graden, zijn volgens MeteoGroup plaatselijk mogelijk. De laatste keer dat Pinksteren tropisch verliep, was in 1985 toen op 26 en 27 mei temperaturen tussen 27 en 31 graden zijn gemeten.

Tijdelijk koeler

Nadat vandaag en morgen aan het huidige weerbeeld weinig verandert, met zon, stapelwolken en morgen wellicht een lokale bui, passeert woensdag een actieve oceaanstoring. Waar vandaag en morgen het kwik oploopt tot rond 20 graden, stroomt achter de buien van woensdag tijdelijk koelere lucht Nederland binnen.

Tropische omslag

Vrijdag gaat het roer echter om. Een langgerekt lagedrukgebied komt ten westen van Europa boven de oceaan te liggen. Aan de voorzijde ervan wordt met een zuidelijke stroming warme lucht uit Spanje richting ons deel van Europa gevoerd. In de warme lucht wordt het zomers of zelfs tropisch warm met temperaturen tot rond 30 graden vanaf zaterdag. Ook beide Pinksterdagen verlopen zomers warm. Wel neemt de kans op een verkoelende onweersbui toe.

Bron: MeteoConsult

Piet Paulusma voorspelt voor aanstaande zaterdag een temperatuur tussen 15 en 26 graden.

lees hier over weerman Piet Paulusma

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *