Pilotengaten boven Ameland

BALLUM – Boven Ameland waren vanmorgen twee pilotengaten in de lucht te zien. Jeanet van Rosendal maakte er foto's van. Piloptengaten zijn een weerfenomeen dat ook wel fallstreak hole, valstreepgat, vliegtuiggat of cavum wordt genoemd. Het pilotengat is een grote cirkelvormige of elliptische opening die kan voorkomen in cirrocumulus- of altocumuluswolken.

Wikipedia zegt erover: "Dergelijke gaten worden gevormd wanneer de watertemperatuur in de wolken onder het vriespunt is, maar het water nog niet bevroren is wegens het ontbreken van condensatiekernen, deeltjes waarop ijskiemvorming plaatsvindt. Als ijskristallen zich ten slotte vormen, zal dit een domino-effect geven als gevolg van het Wegener-Bergeron-Findeisen-proces, waarbij de waterdruppels rond de kristallen verdampen en er een groot, vaak rond, gat in de wolk komt. De in het gat gevormde ijskristallen kunnen daarbij enige afstand naar beneden vallen in tentakelachtige slierten, zogeheten virga of 'valstrepen'. Wanneer de valstrepen zich op de juiste positie ten opzichte van de zon of maan bevinden kunnen de erin aanwezige ijskristallen haloverschijnselen veroorzaken.

Er wordt aangenomen dat de invoering van grote aantallen kleine ijskristallen in de wolkenlaag het domino-effect van verdamping (die het gat laat ontstaan) aanzet. De ijskristallen kunnen worden gevormd door passerende vliegtuigen. Men spreekt dan van een vliegtuig- of pilotengat. Er ontstaat dan vaak een grote verlaging van de druk achter de vleugel- of schroefuiteinden. Dit koelt de lucht zeer snel en kan een lint van ijskristallen produceren in het zog van het vliegtuig. Deze ijskristallen bevinden zich te midden van druppels. Ze groeien snel door het Bergeron-proces, waardoor de druppels verdampen en een gat in de wolk creëren met eronder borstelachtige strepen van ijskristallen."

Pilotengaten worden wel eens aangezien voor UFO's.

De pilotengaten waren vanmorgen boven Ameland te zien. Het waren eerst cirkelvormige condensstrepen van vliegtuigen en later gaten in de wolken. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *