Pieterburen ondersteunt zeehondenopvang Terschelling

WEST-TERSCHELLING – De zeehondenopvang op Terschelling is bijna klaar. De grondlegger van de opvang op het eiland is Hessel Wiegman, die de opening van het professionele zeehondencentrum niet meer mee kan maken. Wiegman overleed in zijn slaap op 10 februari 2017.

Zeehondencentrum Pieterburen gaat de nieuwe zeehondenopvang op Terschelling helpen, schrijft RTV Noord. Vanaf maart kunnen de zieke zeehonden en huilers die op Vlieland en Terschelling worden gevonden op Terschelling zelf worden opgevangen. Vrijwilligers van het eiland verzorgen de opvang, na een training door medewerkers van Pieterburen. Het zeehondencentrum in Groningen heeft vrijwel dagelijks contact met het eiland en vangt, totdat de opvang op Terschelling open is, de zieke dieren op die bij Vlieland en Terschelling worden gevonden.

Het zeehondencentrum op Terschelling staat al een paar jaar op de rol. Het project kwam in een stroomversnelling na de inval van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij zeehondenredder Hessel Wiegman. De Terschellinger ijverde voor een opvang op het eiland omdat hij het niet eens was met de nieuwe werkwijze van het 'ontLeniet' zeehondencentrum in Pieterburen. Wiegman kon het juist goed vinden met Lenie ’t Hart en haar werkwijze.

In maart 2016 kondigde staatssecretaris Martijn van Dam aan dat hij akkoord ging met een extra opvang op Terschelling. De vergunning is een tijdelijke (tot juli van dit jaar) maar Stichting Zeehondenopvang Terschelling hoopt op een permanente vergunning. Vanaf maart 2017 kunnen de eerste zeehonden worden opgevangen in een tijdelijk gebouw.

Het Zeehondencentrum Pieterburen helpt bij de opzet van de opvang, ondanks de meningsverschillen.

Terschelling mag de volgende zeehonden opvangen:

  • Gewone zeehond (Phoca vitulina);
  • Grijze zeehond (Halichorus grypus);
  • Klapmuts (Cystophoru cristata);
  • Zadelrob (Phoca groenlandica);
  • Ringelrob (Phoca hispida).

Wie Stichting Zeehondenopvang Terschelling wll steunen kan een donatie storten op

  • NL 84 TRIO 0212417177 (zonder spaties)
  • ten name van St. Zeehondenopvang Terschelling
  • De BIC van Triodos Bank is TRIONL2U

Stichting Zeehondenopvang Terschelling

Pirolastraat 13

8881 CD West-Terschelling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *