Waddeneilanden tekenden Kustpact niet

HOLLUM –Zestig partijen waaronder provincies, kustgemeenten, natuurorganisaties en de recreatiesector tekenden het Kustpact, maar de krabbels van de vijf waddengemeenten ontbreken. Voorzitter van de samenwerkende eilanden Tineke Schokker, burgemeester van Vlieland, zegt dat de eilanden afzagen van ondertekening omdat er al genoeg geregeld is om de kust te behoeden voor meer bebouwing. Er hoeft wat de Waddeneilanden betreft niet nog een schep bovenop met een Kustpact.

Kustpact

Het Kustpact van Minister Melanie Schultz van Haegen moet de kust beschermen, maar tegelijkertijd niet op slot te zetten. Het geeft duidelijkheid over in welke delen van de kustzone nieuwe recreatieve bebouwing is toegestaan en onder welke voorwaarden en in welke delen niet gebouwd mag worden. Het Kustpact is opgesteld nadat Schulz te kennen gaf wel meer bebouwing aan de kust te willen. Daarop kwam protest dat door honderdduizenden mensen werd gesteund. Schulz kwam daarop met een ander plan, het Kustpact waar heel veel overheden en organisaties zich in kunnen vinden.

Strandhuisjes

Veel mensen is bebouwing een en van de kust een gruwel, maar evenzovele maken er dankbaar gebruik van. Van Cadzand tot Julianandorp staan er huisjes die voor 600 tot 1600 euro per week verhuurd worden en waar ook belangstelling voor is. Om te voorkomen dat het open en vrije strand ten onder gaat aan zijn eigen succes zijn er randvoorwaarden opgesteld waar plannenmakers zich aan moeten houden. Om de vraag hoeven de projectontwikkelaars het niet te laten: hoe hoog de huurprijs ook is, de strandhuisjes zijn ongekend populair en de vraag ernaar neemt toe. In 2016 kwamen er op vijf plaatsen meer dan 120 nieuwe strandhuisjes bij: Cadzand-Bad, Nieuwvliet-Bad, Hoek van Holland, Kijkduin en bij Wijk aan Zee.

De ondertekenaars

Partijen die het pact hebben getekend zijn de provincies, gemeenten en waterschappen in Zuid-Holland, Noord-Holland, Zeeland en Fryslân samen met Natuurmonumenten en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (namens de Coalitie Bescherm de Kust), de recreatiesector als ook de drinkwaterbedrijven, ANWB, RECRON, KHN, HISWA, StrandNederland, NBTC en Staatsbosbeheer. 

De Waddeneilanden

Hoe zit het op de eilanden? Wat mag er wel en wat mag er niet?

De Waddeneilanden volgen hun provincies en zowel de provincie Noord-Holland als die van Fryslân tekende het Kustpact. De eilanden onderscheiden zich van de Zeeuwse, Noord- en Zuid-Hollandse kust door het ontbreken van overnachtingsplaatsen op het strand.

Texel

Op Texel staan 386 particuliere en 715 zakelijke strandhuisjes op het Noordzeestrand, al mag daar niet in worden overnacht. Uitbreiding van het aantal huisjes en het toestaan van nachtverblijf is wat Texel betreft niet aan de orde. Het overnachtingsverbod in de strandhuisjes heeft te maken met veiligheid en het maximum aantal van 47.000 toeristische slaapplaatsen op Texel. Uitbreiding van bebouwing in het achterliggende duingebied wil de gemeente ook niet toegestaan. Texel wil rust en ruimte bewaren.

Vlieland

Er stonden begin deze eeuw drie strandhuisjes op Vlieland. De gemeente deed er een experiment mee en had drie strandhuisjes op palen staan, maar ze moesten weg omdat ze niet in het bestemmingsplan pasten.

Terschelling

Terschelling heeft geen strandhuisjes en daar mogen ze ook niet komen. De mogelijkheid is niet opgenomen in het bestemmingsplan. Op de stranden staan wel zes strandpaviljoens.

Ameland

Op Ameland is enkele jaren geleden over strandhuisjes gesproken, maar vooralsnog past ook hier geen strandhuisje in het strandbeleid. In de vorig jaar vastgestelde Strandnota Ameland heeft de Raad uitgesproken om verdere bebouwing van het strand tegen te gaan, omdat het Natuurgebied betreft. De enige uitzondering die de Raad heeft willen maken is een vaste jaarrondlocatie voor de vier bestaande strandpaviljoens en om een onderdak mogelijk te maken voor de zogenaamde strandactiviteiten op het Activiteitenstrand bij het Westerpad en voor vergelijkbare activiteiten bij Hollum op het Zuidwest. 

Schiermonikoog

Gemeente Schiermonnikoog heeft geen strandhuisjes en wil ook geen strandhuisjes.

tik Strandhuisje in bij ZOEKEN om meer over de discussie rond de strandhuisjes op Ameland te lezen

⇒ bekijk hieronder het filmpje van Strandhuisjesuitbater

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *