Pieter van Vollenhoven opent par-3 golfbaan op Ameland

HOLLUM – “Het is gezellig om hier te zijn”. Met deze woorden liep Mr. Pieter van Vollenhoven de golfbaan op. De hapjes en de champagne stonden voor hem en de andere gasten klaar. “Wat gaan we doen”, vroeg Van Vollenhoven, op het moment dat het openingsprotocol een hiaatje vertoonde. Omstanders keken elkaar vragend aan. “We gaan gewoon alles opeten. Dat is dan de openingshandeling.”

Baan voor beginners

Woensdag 18 mei bestaat de echte openingshandeling uit een ferme slag tegen een golfbal. Daarmee neemt mr. Van Vollenhoven de nieuwe negen holes par-3 golfbaan d’Amelander Duinen in gebruik.

Waarom hij voor de openingshandeling was uitgenodigd begreep hij niet. Een par-3 baan is voor beginners. De holes zijn gemiddeld in drie slagen te nemen. “Ik golf al 40 jaar, logisch dat je bij een beginnersbaan aan Pieter van Vollenhoven denkt,” grapte hij. “Uit woede werp ik de bal direct in de sloot.” Burgemeester Verhoeven verklaarde de uitnodiging aan Van Vollenhoven door te reppen over de band van Ameland met het Koninklijk huis.

Veiligheid

De tweede link was de associatie met veiligheid. Ameland investeert in veiligheid. Dat is noodzakelijk, meent de burgemeester. In het hoogseizoen vertienvoudigt immers het aantal bewoners. Veiligheid is een onderwerp waar Pieter van Vollenhoven zich vanuit diverse invalshoeken mee bezighoudt.

Zijn openingsslag belandde niet in de sloot. Het leek een hole-in-one maar dat was het niet. De landing van het balletje werd bekrachtigd door vuurpijlen die allesbehalve veilig landden. De vuurpijl kwam brandend neer op het speelveld bij het klimrek waar een kind aan het spelen was. Excuses en een etentje in d’Amelander Kaap weerhielden de ouders van het knaapje een klacht in te dienen.

Bloeiende golfvereniging

Op een par-3 golfbaan kan iedereen zonder Golfvaardigheidsbewijs een balletje slaan. Met deze golfbaan meent Ameland dat het nog meer te bieden heeft aan de badgast en de eilander beginnende golfer. Burgemeester Paul Verhoeven noemde de totstandkoming van de baan een mijlpaal. Ameland heeft een bloeiende golfvereniging met leden van het eiland en uit heel Nederland. Golfvereniging Ameland is, samen met AHM Hotel Groep, Golfbaan D’Amelander Duinen, Hotel d’Amelander Kaap en gemeente Ameland, een van de initiatiefnemers. De kosten van de nieuwe baan, 730.000 euro, zijn opgebracht door particulieren en de golfvereniging, aangevuld met subsidie van gemeente, provincie en geld uit Brussel.

Ambitieus

Ameland heeft naast de nieuwe baan nog een baan die voor gevorderde spelers geschikt is. Deze negen holes baan heeft holes van par-4 en par-5. De bal kan in vier respectievelijk vijf slagen in het holletje gewerkt worden. De burgemeester ziet de twee banen als een afgerond project en tegelijk als een eerste stap van een volgend project. Het ambitieuze Ameland heeft de zinnen gezet op uitbreiding van de negen holes baan naar een 18-holes baan. Bij de herinrichting van het bestemmingsplan Hollum/ Ballum zal duidelijk worden of deze uitbreiding binnen bereik komt. Een 18-holes baan zal reiken vanaf Hotel d’Amelander Kaap tot aan De Witte Reep. Bij de herinrichting worden nieuwe afwegingen gemaakt. De balans tussen natuur, recreatie en landbouw wordt dan opnieuw bekeken.

Krenterig

“Jullie moeten opschieten met de 18-holes baan. Dat wil ik in mijn leven nog meemaken,” lacht Pieter. De speciale gast kreeg een speciaal lidmaatschap aangeboden van de golfvereniging, een gratis lidmaatschap voor de komende vijf jaar. “Wel wat krenterig. Waarom niet tot aan mijn dood?” was het antwoord van golfliefhebbende Meester.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *