Pieter Lublink wint wisselbeker

BALLUM – Pieter Lublink en Irma Lublink-Visser hebben de wisselbeker van de arrensleewedstrijd op het vliegveld in Ballum gewonnen. In de finale moesten ze tegen de slee van Hans Kuperus. In de ronde voor de halve finale streed regerend kampioen Theo IJnsen tegen Pieter de Boer. De Boer reed hem er met een metertje voorsprong af. IJnsen won in maart en december 2005 tot twee keer toe de wisselbeker. Hij had hem mogen houden als hij ook deze wedstrijd had gewonnen. Zijn paard raakte in galop en IJnsen was zelfs even bang dat hij “op de kletter” zou gaan. De menner moest daarop zijn paard inhouden en dat kostte hem de overwinning. De Boer werd uiteindelijk derde.

De volgende naam die in de zilveren beker wordt gegraveerd is die van Pieter Lublink.

Wie de beker drie keer achter elkaar wint of bij in totaal vijf wedstrijden eerste wordt, mag de beker houden.

De trofee, die sinds 1953 rouleert, heeft de volgende namen op de buitenkant van de kelk:

J. Engels 11-2-'53

F.J. van Tuinen 4-2-‘54

F.J. van Tuinen 19-1-‘55

J.P.Faber 15-2-‘56

P. de Boer 8-1-‘63

J.D. Bakker 13-1-‘68

Jac. Wijnberg 6-1-‘79

Jac. Wijnberg 23-12-‘81

A.G. Barf 24-2-‘94

Theo IJnsen 6-3-2005

Theo IJnsen 29-12-2005

Traditiegetrouw vindt de prijsuitreiking op de avond na de wedstrijd in café Nobel plaats. Onder de daar aanwezige deelnemers wordt een bellentuig verloot.

Aan de arrensleewedstrijd deden 38 sleeën mee. De slee van Douwe Bakker uit Hollum, met een grijnzende leeuw voorop, draait al  170 jaar mee.

Omrop Fryslân was op het vliegveld om de wedstrijd te filmen. Maandag 11 januari om 18.20 uur komt het onderwerp in het programma HEA! Op televisie. Later op de avond wordt dat herhaald.

>>> Jan van Os heeft een hele serie foto's op zijn site: kijk hier voor de Arrensleefoto's van Jan van Os, klik op Nieuw op de site

>>> meer filmpjes staan op YouTube Persbureau Ameland, onder meer de wedstrijd tussen Theo IJnsen en Pieter de Boer

>>> op het filmpje hieronder staat de finale tusen Pieter Lublunk en Hans Cuperus.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *