Philippe Straub van Hotel Nobel tweede

LEEUWARDEN – De chef-kok van Hotel Nobel, Philippe Straub, werd tweede in de wedstrijd om de beste kok van het waddengebied.

Het Friesland College stond vandaag onder grote culinaire belangstellingmet als klap op de vuurpijl de National Gastronomy Award Waddensea: een professionele kookwedstrijd voor topkoks uit het Waddengebied. De vakjury van de wedstrijd vond het een ‘close-call in de top drie, maar verkoos uiteindelijk ‘wilde eend met paddenstoelen en jus van vlierbessen’ van Steven Klein Nijenhuis van Herberg in de Valk uit Middelstum als het allerbeste gerecht. 400 mensen hebben Waddengoud Culinair bezocht waar de kookwedstrijd een onderdeel van was.

 

Nijenhuis mag zich nu de ‘Waddenkok van 2009’ noemen. Deze titel behaalde hij ook al in 2005. Tweede is debutant Philippe Straub van Hotel Nobel uit Ballum (Ameland) geworden. De Franse chef-kok maakte ‘Amelander zeebaars op een spaghetti van Amelander aardappel’. Michel Arends van Brasserie Rebecca uit De Waal (Texel) heeft de derde prijs mee naar huis genomen met zijn ‘op de huid gebakken zeebaars met snijbiet, zeekraal en Texelse oude kaas’. Alle drie vertegenwoordigen Nederland volgend jaar september tijdens de Internationale Gastronomy Award Waddensea in Denemarken. Daar strijden ze tegen drie Deense en drie Duitse topkoks. Allen uiteraard uit het Waddengebied. 

 

Juryleden waren: Fred Dijsselbloem (voorzitter Euro-Toques), Guido Panjer (wereldkampioen met het Koksgilde Nationaal Team) en Bert van Manen (chef-kok van het Kurhaus in Scheveningen).

 

Eilandkeuken Vincent uit Den Burg (Texel) heeft de Waddengoudprijs gewonnen voor het gerecht met de meeste regionale en duurzame ingrediënten. Hiervoor was een aparte jury aangesteld.

 

Waddengoud receptenwedstrijd

Winnares van de receptenwedstrijd is Jantsje Stienstra-Schukken uit Terschelling Hoorn met ‘Terschellinger vlierbloesempannenkoeken met cranberryijs en vlierbloesem likeur’. Marco Muis uit Gouda en Lisette Bossert uit Rosmalen werden respectievelijk tweede en derde. “Ik kreeg letterlijk de tranen in mijn ogen van de  friszure smaak van vlierbloesem in combinatie met pannenkoeken. Verrukkelijk”, aldus juryvoorzitter Reitse Spanninga. Verder zaten Hidde van Kersen (directeur Waddenvereniging) en Robert Kiffers (docent keuken Friesland College) in de jury. 

 

Waddengoud Culinair

400 mensen hebben de Waddengoud Culinair bezocht waar ook de beide wedstrijden plaatsvonden. Hier konden bezoekers proeven van gerechten met echte ingrediënten uit het Waddengebied. ‘Wilde oester met een schuim van hoogstamappels’  of ‘scheermes gevuld met gemarineerde langoustine’ waren een paar van deze gerechten. Restaurants aangesloten bij Fryslân Culinair hebben de proeverij verzorgd. De producenten achter de ingrediënten hebben zich hier ook gepresenteerd. Friesland College, Fryslân Culinair en de Waddengroep hebben het evenement georganiseerd.

Bron: Waddengoud

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *