RSS
Zoeken

Phenix krijgt kap terug

Geplaatst op: 21 juni 2019 - Categorie: Alles & Algemeen

NES - Molen de Phenix in Nes krijgt vanmorgen zijn kap op het gevlucht terug. Tussen 8:00 en 10:00 uur gaan de molenbouwers ermee aan de slag. Er komt een grote kraan om de kap te tillen en plaatsen. Als de kap zit worden de roeden, de wieken, geplaatst.

De restauratie is goed op dreef. Naar alle waarschijnlijkheid is die eind juli wel klaar. De roeden zijn hersteld en behandeld, de staartbalk en de windpeluw zijn vervangen en de Phenix heeft nieuwe windborden gekregen. Op dit moment zijn de rietdekkers aan het werk, het wapen van Ameland, en het bouwjaar zijn inmiddels in de kap verwerkt.

Ondertussen loopt de voorbereiding voor de bouw van een oliemaalinstallatie. Aanvankelijk zou deze onder de molen geplaatst worden, maar na overleg met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (de molen is een rijksmonument), de Hollandsche Molen en de gemeente Ameland is besloten de nieuwe maalinstallatie te verwerken in het duin aan de oostzijde van de bestaande molen. Het ontwerp ligt op dit moment nog bij de architect voor de laatste aanpassingen. Joop de Jong van de Amelander Musea verwacht dit plan deze maand openbaar te kunnen maken. 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?