RSS
Zoeken

Phenix heeft kap terug

Geplaatst op: 23 juni 2019 - Categorie: Alles & Algemeen

NES - Molen de Phenix in Nes kreeg vrijdagmorgen zijn kap op het gevlucht terug. De molenbouwers bestelden een grote kraan om de kap te tillen en plaatsen. Toen de kap geplaatst was werden de roeden naar boven gehesen en weer op hun plaats gezet.

De restauratie is goed op dreef. Naar alle waarschijnlijkheid is die eind juli wel klaar. De roeden zijn hersteld en behandeld, de staartbalk en de windpeluw zijn vervangen en de molen heeft nieuwe windborden gekregen. De rietdekkers hebben het wapen van Ameland en het bouwjaar in de kap verwerkt.

Ondertussen loopt de voorbereiding voor de bouw van een oliemaalinstallatie. Aanvankelijk zou deze onder de molen geplaatst worden, maar na overleg met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (de molen is een rijksmonument), de Hollandsche Molen en de gemeente Ameland is besloten de nieuwe maalinstallatie te verwerken in het duin aan de oostzijde van de bestaande molen. Het ontwerp ligt op dit moment nog bij de architect voor de laatste aanpassingen. Joop de Jong van de Amelander Musea verwacht dit plan deze maand openbaar te kunnen maken. 

De foto's zijn gemaakt door de STAM.

Foto Amelander MuseaFoto Amelander MuseaFoto Amelander MuseaFoto Amelander MuseaFoto Amelander MuseaFoto Amelander MuseaFoto Amelander MuseaFoto Amelander Musea

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?