Phenix heeft kap terug

NES – Molen de Phenix in Nes kreeg vrijdagmorgen zijn kap op het gevlucht terug. De molenbouwers bestelden een grote kraan om de kap te tillen en plaatsen. Toen de kap geplaatst was werden de roeden naar boven gehesen en weer op hun plaats gezet.

De restauratie is goed op dreef. Naar alle waarschijnlijkheid is die eind juli wel klaar. De roeden zijn hersteld en behandeld, de staartbalk en de windpeluw zijn vervangen en de molen heeft nieuwe windborden gekregen. De rietdekkers hebben het wapen van Ameland en het bouwjaar in de kap verwerkt.

Ondertussen loopt de voorbereiding voor de bouw van een oliemaalinstallatie. Aanvankelijk zou deze onder de molen geplaatst worden, maar na overleg met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (de molen is een rijksmonument), de Hollandsche Molen en de gemeente Ameland is besloten de nieuwe maalinstallatie te verwerken in het duin aan de oostzijde van de bestaande molen. Het ontwerp ligt op dit moment nog bij de architect voor de laatste aanpassingen. Joop de Jong van de Amelander Musea verwacht dit plan deze maand openbaar te kunnen maken. 

De foto's zijn gemaakt door de STAM.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *