Pasgeboren zeehond in opvang

TEXEL – De laatste grijze zeehonden van het seizoen zitten nog in de opvang bij Ecomare en het eerste pasgeboren gewone zeehondje wordt alweer gevonden op het strand! De geboortegolf van de gewone zeehonden moet nog beginnen; de pup is er vroeg bij. Bijzonder is dat hij lange witte haren heeft. Gewone zeehonden verliezen deze geboortevacht normaal al voor de geboorte.

Jonge zeehonden die nog afhankelijk zijn van moedermelk, worden huilers genoemd. Deze huiler lag op vrijdag 14 mei op het strand tussen de vuurtoren en Kaap Noord op Texel. Het was erg druk op dat moment en het dier trok veel bekijks. Er stonden veel mensen om hem heen en zelfs een hond werd niet uit de buurt gehouden. Een uitermate stressvolle situatie voor de huiler.

Jonge gewone zeehonden zwemmen vrijwel direct na de geboorte met hun moeder mee, maar voor deze pup zou dat door zijn lange haren lastig zijn. Daarom, en omdat er zoveel mensen om hem heen stonden, hebben de dierverzorgers van Ecomare hem meegenomen naar de opvang.

De pup weegt 9 kilo. De dierverzorgers hebben hem eerst vocht met mineralen gegeven en daarna in kleine hoeveelheden zalmpap. Ze voeden hem vijf keer per dag en voeren de hoeveelheid rustig op, om zijn darmen te laten wennen. De huiler is heel gulzig en actief, een goed teken.

Afstand houden en hond aan de lijn

Bij jonge zeehonden op het strand is het belangrijk om afstand te houden. De moeder is vaak niet ver weg. Het is heel belangrijk om honden aan de lijn te houden en op afstand van het dier te houden om stress te voorkomen.

Bron Ecomare en eigen redactie

lees hier ook over de Zeehonden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *