Eerste pup in Pieterburen vernoemd naar Koningin Máxima

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste pup van deze zomer opgevangen. Het diertje werd vanochtend aangetroffen op een lastige locatie in de jachthaven van Vlieland. De pup is een mannetje en kreeg de naam Maximo. Hij is toepasselijk vernoemd naar de jarige Koningin Máxima. Het Zeehondencentrum zal voorlopig gesloten blijven en de pup is daarom alleen via social media te zien.

Vanochtend werd een pup van de gewone zeehond gevonden bij de ingang van de jachthaven van Vlieland. Het diertje was verzwakt en is waarschijnlijk iets te vroeg geboren. Daarnaast lag hij op een plek die het erg onwaarschijnlijk maakte dat de moeder hem terug zou vinden. Vanwege de locatie was zowel observatie als verplaatsing onmogelijk en daarom werd besloten het diertje op te vangen.

Het Zeehondencentrum bestaat 50 jaar. In 1971 werd de eerste zeehond in Pieterburen opgevangen. 50 jaar later is het centrum uitgegroeid tot het grootste zeehondenziekenhuis van Europa. Aangezien het diertje is opgevangen op de dag dat koningin Máxima 50 jaar is geworden, vond het centrum het toepasselijk om het diertje naar haar te vernoemen. De pup is een mannetje, waardoor het Maximo is geworden. Inmiddels is hij gecontroleerd door de dierenartsen van het centrum en het gaat redelijk met hem. Waarschijnlijk is hij zo’n twee dagen oud en prematuur. Dat maakt hem nog erg zwak en hij wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden door de dierenartsen en intensief verzorgd.

De eerste pup markeert de start van het geboorteseizoen van de gewone zeehond. Vele pups zullen de komende tijd geboren worden en krijgen dan ongeveer 3 tot 4 weken melk van de moeders. Alle opvangcentra en vrijwilligersorganisaties blijven daarom oproepen om juist nu zo veel mogelijk afstand te houden van zeehonden. Zo is er een voorlichtingsfilmpje dat duidelijk maakt wat er kan gebeuren bij verstoring. Het filmpje is te zien op social media en de veerboten van de rederijen TESO, Doeksen en Wagenborg. Deze voorlichting is onderdeel van de doorlopende campagne “Maak van een gezonde pup geen wees”.

lees hier ook over Zeehonden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *