Panagathos – Herkennen aan de billen

HOLLUM – Steeds meer verhalen komen er los over de Panagathos. De tocht met een garnalenkotter naar het schip, de terugtocht per reddingboot Van Rietschoten, de klinknagels die als mitrailleurschoten om de oren vlogen en de aandenkens aan het schip, die op Ameland zijn achtergebleven. Later meer over de patrijspoorten e deurknoppen, nu eerst over de blote billen en een alerte vuurtorenwachter.

De Panagathos liep vast in een dichte mist: de vuurtoren van Ameland kon hem niet zien. Een paar dagen later, toen er mannen aan boord waren ter inspectie, was de mist opgetrokken en was er visueel contact tussen de vuurtoren en het schip. De vuurtorenwachter kon de mannen aan dek zien lopen.

Het ene verhaal over de Panagathos trekt het andere verhaal boven water. Steeds meer mensen weten zich weer details of geschiedenissen te herinneren uit die tijd in het najaar van 1965.

Na de evacuatie van de Grieken klommen enkele mannen aan boord ter inspectie.

Een van die mannen had hoge nood – ook dat kan als je op een gestrand schip loopt dat elk moment doormidden kan scheuren – en trok zijn broek omlaag nabij de reling en ging met zijn billen boven de Noordzee hangen. Hij waande zich onbespied. Wie zou hem daar, zes meter uit de kust van Ameland met geen schip in de buurt, kunnen zien? Hij had zich er van vergewist even buiten het zicht van de andere mannen die aan boord waren te gaan hurken.

Niet veel later, de boodschap was goed gedropt, had deze poeper contact met de vuurtoren via VHF marine mobile band (very high frequency). Marine radioapparatuur zit op elk groot schip, ook op de Panagathos en de communicatie gaat via een bepaald kanaal. Op die manier was communiceren met de vuurtoren mogelijk.

Volgens het verhaal was Cees Visser destijds vuurtorenwachter, maar dat moet iemand anders zijn geweest. Visser zat op de reddingboot. Toen de makker op het schip via VHF contact maakte met de vuurtoren en vertelde wie hij was en waar hij zat, zou de vuurtorenwachter zoiets hebben geantwoord als: “ja, ik zag je net al zitten!”

⇒ lees hier over het Liberty-schip en de originele naam van de Panagathos

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *