Panagathos: Alles wel

HOLLUM – Het verhaal over de Panagathos is nog niet uit. Vanmorgen had de Meunsternimmer op Omrop Fryslân het over het schip dat op het Bornrif strandde en daar al vijftig jaar ligt. Naar aanleiding van die uitzending belde Willem Wilstra uit Drachten met Meunsternimmer Jeanet de Jong. Hij was destijds stuurman van de Gebroeders Luden, de reddingboot van Oostmahorn. Deze reddingboot voer op 29 oktober 1965 uit om schipbreukelingen aan boord te nemen. Zes man stapten aan boord van de reddingboot en ze namen de bagage van de bemanning mee. De anderen werden door helikopters van boord gehaald. Wel lag de reddingboot, afwisselend met de Brandaris, dagen in de buurt van de Panagathos. De kapitein vroeg of ze stand-by wilden blijven.

Wilstra vertelt wat de naam Panagathos betekent: Alles wel. "En daar ligt hij nu," zegt de oud-stuurman. Hij heeft nog enkele tastbare aandenkens van het schip en is in het bezit van het kladjournaal, het journaal dat de stuurman tijdens de reis met potlood bijhield om het later in het net in het officiële journaal over te schrijven. Het is in het Grieks en een dominee vertaalde het voor Wilstra. Ook nam de stuurman een roestvrijstalen melkkan mee uit de kombuis. Hij heeft er Panagathos in laten graferen.

⇒ lees hier over de Panagathos en de Bruintjes

 lees hier ook over de Panagathos en de Liberty-vloot

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *