P De Hagen voldoet (niet)

HOLLUM – Parkeerterrein De Hagen, naast de supermarkt in Hollum, voldoet bij de meeste gebruikers prima. De inrit is ruim, de parkeervakken breed genoeg en over het algemeen zijn de dorpelingen en gasten tevreden over de voorziening. Die vlieger gaat niet voor alle parkeerders op. Sommigen vinden het te warm en vinden er geen schaduw genoeg.

Het nieuwe plein van ongeveer 1200 m2 is afgelopen weken aangelegd en sinds half juli klaar. Een officiële opening heeft niet plaatsgevonden; zodra de mogelijkheid van parkeren zich voordeed stonden er auto’s.

Maar nu is het zomer, staat de zon hoog aan de hemel en is het warm. Het parkeerterrein is aangelegd op de plek van vier woningen met voor- en achtertuintjes. Dat groen van de tuintjes is nu versteend, zodat per saldo er heel wat meer bestrating is komen te liggen. Tijdens de hittegolf absorberen de steentjes warmte en stralen die ook weer uit; het is een hitte-eiland midden in het dorp geworden.

Het plein ligt pal op de zon. Er is iets groen geplant, maar dat zijn herplante lage heggetjes. Ze zijn uit de perkjes gehaald die voorheen langs het parkeerterrein van de supermarkt stonden, een paar weken bewaard en toen, tijdens het warme weer, opnieuw geplant. Een groot deel van die haag zal het niet overleven, dat is nu al te zien. Bovendien leveren haagjes van nog geen meter hoog nauwelijks schaduw.

Dat deed een stationcar automobilist besluiten zijn auto toch maar in de berm te parkeren, onder de schaduw van een esdoorn. Hij had bedacht op het heetst van de dag boodschappen te moeten doen en zijn hond mee te nemen. Het beestje mag de winkel niet in en moest in de wagen blijven zitten. Tegen dit soort parkeerders is geen kruid gewassen, geen parkeerterrein groot en groen genoeg.

Overigens, aan het einde van de middag valt P De Hagen heerlijk in de schaduw van de hoge iepen die aan de westzijde van De Hagen groeien. Wie niet in de volle zon op de stenen wil staan hoeft alleen maar op het koelste moment van de dag zijn boodschappen te plannen. Een buurvrouw: "Er blijven altijd vlerken voor wie het nooit goed genoeg is."

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *