Over Sint Piter en Swarte Pyt in Grou

HOLLUM –  Het klinkt als het begin van Asterix: Heel Nederland viert in december Sinterklaas. Heel Nederland? Nee, een klein dorp in Friesland gaat z'n eigen weg en viert Sint Piter in februari. In Grou worden de cadeautjes in februari gebracht, door Swarte Pyt.

Als Infoteur schrijft Jeanet de Jong regelmatig over allerhande onderwerpen. Die hebben betrekking op Ameland, de wadden, eten en drinken, natuurfenomenen of trekharmonica. Of over andere wereldse zaken. Er staan inmiddels meer dan duizend artikelen online. PA praat u bij over de meest recente.

"Heel Nederland viert het Sinterklaas in december, behalve één dorp in Friesland. Daar is het op 5 december een gewone dag en lopen ze pas in februari naar de Kade om de Sint in te halen. Dat is Sint Piter, die samen met Swarte Pyt per boot aankomt. Sint Piterdei, Sint Piterdag, is op 21 februari. Dat zou de verjaardag van de Sint zijn, maar er zijn ook een andere verklaringen voor de feestelijke dag. Hoe het precies zit? Het mysterie rond het feest is een deel van de charme. Grou viert in ieder geval uitbundig Sint Piterdei, inclusief aankomst en uitzwaaien, cadeautjes, gezellige middagen en het Sint Piter Sprookje."

⇒ lees hier het artikel over Sint Piter en Swarte Pyt

⇒ lees hier het artikel over PLN

⇒ lees hier het artikel over Ronde door Europa – 5 –

⇒ lees hier het artikel over Vuurtornado

⇒ lees hier het artikel over Sneeuwblindheid

⇒ lees hier nummer 1383 over Chemisch toilet

⇒ lees hier nummer 1382 over Ronde Europa – 4

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht van alle artikelen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *