Oude zerken weer leesbaar

HOLLUM – Een groot aantal oude zerken op het kerkhof bij de grote kerk van Hollum is afgelopen week gereinigd door een groepje vrijwilligers. Een werkgroep zerken, de zerkgroep, heeft zich vorig jaar hard gemaakt voor oude stenen die van de kerkhoven dreigden te verdwijnen. Een groot aantal, 130 stenen, is voor opruimen behoed. Pieter Jan Borsch en Jan Botte Wijnberg, beiden lid van de zerkgroep, hebben nu, bijgestaan door vrijwilliger Dirk Visser, een aantal van die grafstenen schoongemaakt. Ook Peter Wilbrink, Barend de Boer, Tineke Borsch-de Boer en Gert-Jan Verbeek hielpen mee. Deze week beginnen ze met het met verf bijwerken van de verheven letters op de grafstenen.

Bij de inventarisatie heeft de zerkgroep hulp gehad van een funerair deskundige Leon Bok. Hij adviseerde ook om bij reiniging alleen de voorkant te doen. Oude stenen zitten doorgaans vol korstmossen die op zich niet slecht zijn voor de steen en hem juist een prachtig doorleefd uiterlijk geven, maar wel de teksten onleesbaar maken.

Borsch en Wijnberg kozen ervoor om eenmalig een grote schoonmaak te organiseren. “Daarbij speelde ook”, zegt Jan Botte Wijnberg, “dat er tientallen mensen komen kijken en zoeken op de begraafplaatsen.” Zij zoeken naar hun Amelander wortels en dat wordt bemoeilijkt door stenen die onleesbaar zijn geworden. De korstmossen mogen terugkomen, als de teksten en afbeeldingen maar herkenbaar blijven, is de mening van de schoonmakers.

Wijnberg: “Er komen jaarlijks honderden mensen om onze begraafplaatsen te bezoeken en dan moet er wel iets te zien zijn.”

het filmpje hieronder is van mei 2019

⇒ lees hier over de Zerkgroep op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *