Orka Morgan naar adoptiefamilie

HARDERWIJK – Het Dolfinarium heeft een adoptiefamilie gevonden voor orka Morgan. Als het aan het park ligt, verhuist de orkapeuter binnen enkele weken naar het Spaanse dierenpark Loro Parque op Tenerife. Voor het welzijn van Morgan is het van groot belang dat zij zo snel mogelijk met soortgenoten in contact komt.

Het Dolfinarium heeft bij het ministerie van Economische zaken, Landbouw & Innovatie een vergunning aangevraagd om Morgan te verhuizen en wacht in vertrouwen op de toewijzing van deze vergunning.

“Snelheid is nu geboden in het belang van Morgan. We hopen dat de Orka Coalitie dit ook inziet en afziet van vertragende rechtszaken ,” aldus Dolfinarium directeur Marten Foppen.

Het Harderwijkse park is blij dat er een nieuwe familie voor Morgan is gevonden in Loro Parque. “De groepssamenstelling en het leefgebied van de orka’s op Tenerife sluiten perfect aan bij de behoeften van een jonge orka,” legt Marten Foppen uit.

Orca Ocean, zoals het verblijf in Loro Parque heet, is gebouwd in 2006 en is het meest moderne orka onderkomen in de wereld. Het verblijf bevat 22 miljoen liter echt zeewater dat direct uit de aangrenzende Atlantische Oceaan wordt gehaald.

De orka’s in het Spaanse park worden verzorgd door verzorgers die zijn opgeleid door het Amerikaanse SeaWorld. Hun kennis over de verzorging en vervoer van orka’s gaat ruim 40 jaar terug. “Meer expertise op dit gebied is er niet. Een betere bestemming voor Morgan hadden we niet kunnen vinden,” aldus Marten Foppen.

De orka werd op 23 juni 2010 door het Dolfinarium gered uit de Waddenzee in de buurt van Ameland. Zeer verzwakt en uitgeput werd ze overgebracht naar Harderwijk. Na een revalidatie periode begon een wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheid om Morgan terug te brengen naar de natuur. Omdat orka’s zeer sociaal zijn en leven in hechte families werd eerst gezocht naar  haar familie. Helaas  werd deze niet gevonden.

Na een zorgvuldige zoektocht naar een adoptie familie bleek Loro Parque op Tenerife de beste optie voor Morgan. 

>>> hieronder het GPTV nieuwsitem met de orka in de Waddenzee

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *