Opvang Roofvogels Ameland stopt

NES – Opvang Roofvogels Ameland sluit de deuren.
Theo en Christa Oud in Nes hadden 15 jaar lang een kleinschalig particulier opvangcentrum dat zieke en gewonde roofvogels opvangt. De nieuwe eisen die gesteld worden aan dierenopvangcentra zijn voor Oud reden de opvang te sluiten.
De VOND (Vereniging van Opvangcentra van Niet-gedomesticeerde Dieren) heeft in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de afgelopen jaren een geheel nieuw kwaliteitsprotocol ontwikkeld. Het voorstel is om dit per 1 januari 2009 in werking te laten treden.
“Een goede zaak,” meent Theo Oud, “echter… bepaalde voorwaarden in dit protocol zijn voor Opvang Roofvogels Ameland niet haalbaar.” Het leidt tot sluiting van het enige erkende vogelasiel op Ameland. De opvang zou zich in moeten laten schrijven bij de Kamer van Koophandel als vereniging of stichting. Dat betekent dat er een bestuur moet worden gevormd, dat er statuten moeten worden opgesteld en dat er een budget beschikbaar moet zijn. En dat is slechts een greep uit de eisen waar Oud zich niet aan kan of wil binden.
“Gelukkig is het eiland door onze stap niet geheel zonder vogelopvang. Men kan altijd bij het Staatsbosbeheer terecht die altijd al alle andere vogelsoorten opving,” zegt Oud.

Beluister hier Christa Oud op Omrop Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *