Optie stroomkabel door Oerd

BUREN – Er is grote bezorgdheid bij natuurliefhebbers en beheerder It Fryske Gea van Het Oerd, nu de optie om een stroomkabel door het gebied te leggen weer wordt genoemd. Omrop Fryslân spreekt erover met directeur Chris Bakker van It Fryske Gea.

De optie om te graven in Het Oerd hangt samen met kabels die van windparken op de Noordzee naar de Eemshaven gelegd moeten worden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoekt een achttal mogelijke routes voor kabels. Dwars door Het Oerd is een van de acht. Die kabels moeten dan ook nog in de bodem van de Waddenzee gelegd worden. Het station op de wal zou dan bij Wierum en Ternaard komen te liggen en vandaar gaat de sleuf naar de Eemshaven.

De optie door Ameland is eerder ter sprake geweest, maar werd toen terzijde geschoven als zijnde te schadelijk voor de natuur. It Fryske Gea is er nog steeds tegenstander van.

Ook lag in een eerder stadium een kabel dwars door Schiermonnikoog op tafel. Die werd van tafel geveegd na veel protest. 

beluister hier het gesprek dat Omrop Fryslân had met Chris Bakker

wat wethouder Theo Faber betreft komt er geen kabel door Ameland. Beluister hem via deze link op Omrop Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *