Oproep basisschoolleerlingen Ameland: Gebruik minder plastic verpakkingsmateriaal

Leerlingen van drie basisscholen op Ameland hebben plastic huishoudafval verzameld en hiermee een kunstwerk gemaakt. De ruim tachtig schilderijen zijn tot en met 25 februari 2024 te zien in
Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager in Hollum. Met de expositie wordt stil gestaan bij de milieuramp met containerschip MSC Zoe van vijf jaar geleden. De leerlingen roepen hiermee op tot het gebruik van minder plastic verpakkingsmateriaal en het zorgvuldiger omgaan met het milieu.

Ruim tachtig leerlingen hebben onder begeleiding van beeldend kunstenaar Conrad van Tiggelen kunstwerken gemaakt. Voor zijn serie ‘where the streets have no name’ vraagt deze kunstenaar vrienden uit verschillende landen om gedurende enkele weken hun plastic huishoudafval te verzamelen. Met dit plastic afval maakt hij een abstracte kaart van de thuisstad van de ‘plasticafvalverzamelaar’. De hoeveelheid plastic afval die een persoon inzamelt, bepaalt de grootte van het kunstwerk. Hoe meer plastic afval, hoe groter het canvas. Vervolgens schildert hij de werken zwart, de kleur van ruwe olie. De grondstof waarmee plastic voornamelijk gemaakt wordt.

In een expositie op Ameland zijn naast een viertal zwarte werken met plattegronden van de dorpen Hollum, Ballum, Nes en Buren, ruim tachtig kunstwerken te zien die door de leerlingen groen of rood geschilderd zijn. Elke leerling geeft hiermee in het eigen kunstwerk aan of er te veel plastic verpakkingsmateriaal op Ameland gebruikt wordt (rood) of dat er juist veel gedaan wordt om minder plastic te gebruiken (groen). Alle werken zijn gemaakt met het plastic huishoudafval van de leerlingen en hun familie. De plattegrond van de straat of buurt waar de leerling woont dient hierbij als inspiratiebron.

De tentoonstelling draagt de naam USE FUL – FULL USE – USE LESS. Leerlingen van de Kardinaal de Jongschool in Nes en de openbare scholen de Schakel in Hollum en ‘t Ienster in Ballum laten zien hoe plastic afval dat op het eerste oog waardeloos (useless) lijkt van nut (useful) kan zijn. Het is zowel een oproep tot minder (use less) gebruik van plastic verpakkingsmateriaal als een oproep tegen verspilling, om het plastic dat we gebruiken ook ten volste (full use) uit te nutten.

Alle werken zijn vanaf de kerstvakantie te bewonderen in Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager in Hollum; vijf jaar nadat het containerschip MSC Zoe 342 containers in de nacht van 1 op 2 januari van 2019 voor de kust van Ameland verloor. Een deel van de lading spoelde destijds aan op de Waddeneilanden en het vasteland van Groningen en Friesland. De rest belandde op de zeebodem.

Vijf jaar later vragen kinderen van Ameland met deze expositie aandacht voor het zorgvuldiger omgaan met onze leefomgeving. De tentoonstelling is tot en met 25 februari 2024 te zien. Het initiatief met de Amelander Scholen maakt onderdeel uit van Stichting Kunstmaand Ameland en is mede mogelijk gemaakt door Streekwurk van de Provincie Friesland.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 515

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *